Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Orgovánovú čaká v r.2005 štart desaťročia začleňovania Rómov

Klára Orgovánová
Klára Orgovánová

BRATISLAVA - Rok 2005 prinesie Úradu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity najmä prácu spojenú so štartom Dekády začleňovania Rómov. Iniciátormi desaťročia začleňovania Rómov v strednej a vo východnej Európe sú Svetová banka a Inštitút otvorenej spoločnosti. Cieľom série programov je zlepšiť postavenie sociálne slabých Rómov.

Na projekte sa podieľa osem krajín - Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvátsko, Srbsko a Čierna Hora a Macedónsko. Aktivity, venované zlepšeniu života a úrovne Rómov, koordinuje na Slovensku vicepremiér Pál Csáky, členkou medzinárodného riadiaceho výboru Dekády je vládna splnomocnenkyňa Klára Orgovánová. Dekáda začleňovania Rómov sa slávnostne otvorí 2. februára v bulharskej Sofii. Jej súčasťou je napríklad založenie Rómskeho vzdelávacieho fondu.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol programový koordinátor Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Peter Dráľ, v roku 2005 čaká splnomocnenkyňu vlády K. Orgovánovú aj práca na projektoch na podporu zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných. Tie sa na Slovensku začnú v rámci projektu EÚ na podporu zamestnanosti znevýhodnených skupín – Equal.

V novom roku by mal Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity zlepšiť svoju prácu v regiónoch. Pracovníkmi sa obsadia kancelárie v Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Spišskej Novej Vsi a v Rimavskej Sobote. Pred Úrad splnomocnenkyne stoja v roku 2005 aj ďalšie úlohy. Klára Orgovánová chce i naďalej zoznamovať verejnosť so životom rôznorodej rómskej spoločnosti a tým odstraňovať "zlú povesť" Rómov.

Orgovánová by mala v roku 2005 vyhodnotiť plnenie cieľov vlády v zlepšovaní postavenia Rómov v spoločnosti. Splnomocnenkyňa tiež bude pracovať na Koncepcii politiky vlády v integrácii rómskych komunít do roku 2007, pripraví aj Správu o vzdelávaní rómskych detí. Spomínané a ďalšie materiály vypracuje Úrad splnomocnenkyne a vláde ich na rokovanie predloží vicepremiér Pál Csáky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu