Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Donori chcú zlepšiť vzdelanosť Rómov

BRATISLAVA - Vytvoriť viac príležitostí na vzdelávanie Rómov je cieľom Rómskeho vzdelávacieho fondu. Vznik fondu je jedným z hlavným projektov Dekády začleňovania rómskej populácie 2005-2015, ktorú otvoria predstavitelia ôsmych štátov strednej a východnej Európy vo februári v bulharskej Sofii.

Nový vzdelávací fond pre Rómov by mal fungovať 10 rokov a podporia ho významní svetoví donori sumou viac ako 41 miliónov USD. Začiatkom decembra sa na tom dohodli donori na konferencii v Paríži. Približne 30 miliónov USD venuje Inštitút otvorenej spoločnosti (OSI) a zvyšok dá približne 70 medzinárodných finančných organizácií, súkromných nadácií, vlád a rómskych lídrov. Konferenciu usporiadali Svetová banka, Rozvojová banka Rady Európy (CEB) a OSI.

Fond poskytne granty na reformu systémov vzdelávania, zvýšenie prístupu a zlepšenie úrovne škôl. Projekty a programy na financovanie môžu predkladať miestne alebo regionálne samosprávy, národné vlády, súkromné a neziskové organizácie a partnerstvá verejného a súkromného sektora.

Podľa prezidenta Svetovej banky Jamesa D. Wolfensohna, pomôže nový vzdelávací fond Rómom prelomiť kruh sociálneho vylúčenia a diskriminácie. "Je to po prvý krát, čo sa zhromaždil taký počet partnerov na to, aby poskytli konkrétnu podporu na zlepšenie životných podmienok najväčšej a najviac marginalizovanej menšiny v Európe,” povedal Wolfensohn. Predseda OSI George Soros tvrdí, že do vzdelávania rómskych detí treba zapojiť aj ich rodičov.

Do Dekády začleňovania rómskej populácie 2005-2015 sa zapojili - Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Macedónsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovenská republika a Srbsko a Čierna Hora. V týchto štátoch žije približne 6 miliónov z odhadovaných 7 až 9 miliónov rómskych obyvateľov Európy. V rámci Dekády, vlády spustia komplexné programy na zrýchlenie integrácie a zlepšenie sociálneho postavenia Rómov v ich krajinách. V spomínaných štátoch nemá dokončené ani základné vzdelanie priemerne 70% až 80% Rómov. Menej ako 1 % pokračuje vo vzdelávaní na vyššej ako základnej úrovni.

Rómovia sú jednou z najpočetnejších a ekonomicky najslabších menšín v Európe. Tvoria približne 2% z celkového počtu 450 miliónov obyvateľov rozšírenej EÚ. Príslušníci rómskeho obyvateľstva sú podstatne mladší ako príslušníci majoritného obyvateľstva. Okolo 40% až 50% Rómov v krajinách, ktoré sa zapoja do Dekády má menej ako 20 rokov.

Viac informácií o programe internetová adresa http://www.worldbank.org/roma. Agentúru SITA informoval programový koordinátor Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Peter Dráľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu