Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slota by chcel zrušiť tri ministerstvá

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Štát by v budúcnosti mohol ušetriť zlúčením alebo zrušením niektorých ministerstiev. S takýmito úvahami vyšiel v uplynulých dňoch premiér Robert Fico (Smer-SD) a najnovšie sa k nemu pridal aj predseda menšej vládnej strany SNS Ján Slota.

Ten podľa portálu Aktuálne.sk navrhol od budúceho volebného obdobia zrušiť tri ministerstvá - hospodárstva, výstavby a kultúry. "Napríklad rezort hospodárstva nemá takmer čo riadiť, štátnych firiem je veľmi málo, väčšina podnikov je v súkromných rukách a tie riadi trh," citoval dnes portál šéfa SNS.

Parlamentné voľby sú naplánované na rok 2010, dovtedy by sa podľa Slotu mohlo zrušenie pripraviť. Slotovým návrhom by sa podľa portálu mala zaoberať koaličná rada. Kedy sa však lídri vládnych strán stretnú, zatiaľ nie je jasné. Premiér tvrdil, že budúce zlúčenie by sa mohlo týkať ministerstiev, ktoré už v minulosti existovali spoločne.

Vzťahovať by sa to podľa niektorých médií mohlo na ministerstvá hospodárstva a výstavby, alebo na ministerstvá školstva a kultúry. Okrem toho Fico v pondelok na konferencii svojej strany navrhoval v čase hospodárskej krízy viacero ďalších opatrení na šetrenie vo výdavkoch na štátnych úradníkov. Prihováral sa za zrušenie špecializovaných krajských úradov, ako sú napríklad školské úrady či úrady životného prostredia.

Vyšiel tiež s plánom sústrediť ministerstvá do takzvaného vládneho mestečka. Vzťahy medzi Smerom-SD a SNS sa v uplynulých týždňoch skomplikovali, keď premiér Fico presadil odvolanie dvoch ministrov za SNS a šéfa štátnej investičnej agentúry SARIO, ktorý bol tiež zástupcom SNS.

Ministerstvá hospodárstva a kultúry, ktorých zánik by chcel presadiť Slota, v súčasnosti riadia nominanti najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. Ministerstvo výstavby podľa koaličnej dohody ovláda SNS. Špecializované krajské úrady, za ktorých zrušenie sa zasadzoval Fico, naopak z veľkej časti patria pod ministerstvá ovládané SNS.

Snahy zrušiť niektoré ministerstvá sa objavovali aj v minulosti, takmer vždy však boli neúspešné. Výnimkou bolo ministerstvo privatizácie, ktoré zrušil kabinet Mikuláša Dzurindu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu