Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Osud synagógy v Lučenci je po zmene majiteľa neistý

LUČENEC - Jedna z najväčších slovenských synagóg v Lučenci zmenila majiteľa, no jej ďalší osud je neistý. Kultúrnu pamiatku v širšom centre mesta vydražil koncom apríla za 21.908 eur (660.000 korún) majiteľ bratislavskej realitnej kancelárie Anton Prokopius, ktorý zvažoval ďalší predaj nehnuteľnosti, komerčné využitie priestoru či dokonca zbúranie synagógy pre jej zlý technický stav.

"Tie múry sú tak narušené, že to môže spadnúť," povedal Prokopius. Kompletná rekonštrukcia synagógy by si podľa odhadov vyžiadala približne päť miliónov eur (asi 150 miliónov korún), no peniaze sa nepodarilo získať ani bývalým vlastníkom, mestu Lučenec a dnes už skrachovanej firme Avant. Prostriedky na opravu chátrajúcej pamiatky nemá ani nový majiteľ. Podľa nepotvrdených informácií by mal napokon synagógu od Prokopiusa kúpiť záujemca z Lučenca, informácie o jeho zámeroch sa nepodarilo získať.

Majiteľom synagógy bolo koncom minulého storočia mesto Lučenec. V roku 2002 stavbu radnica predala za symbolických 100.000 korún (podľa konverzného kurzu 3319 eur) stavebnej firme Avant, ktorá ju mala opraviť a plánovala stavbu využiť na kongresy či kultúrne akcie.

Podľa prednostu mestského úradu Dušana Ilčíka však zmluva neobsahovala sankcie pre prípad nesplnenia tejto podmienky, a mesto preto na ďalší osud stavby stratilo vplyv. Firma sa po čase dostala do problémov a skrachovala, synagógu predal konkurzný správca. Mesto ani Ústredný zväz židovských náboženských obcí o plánovanej dražbe nevedeli.

Synagógu postavili v rokoch 1923 až 1925 a patrí k najväčším aj v strednej Európe. V Lučenci žilo pred druhou svetovou vojnou viac ako 2000 židov, väčšina z nich zahynula v koncentračných táboroch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu