Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozhodnú v kauze záznamov z rokovania Ficovej vlády

Úrad vlády
Úrad vlády

BRATISLAVA - Bratislavský krajský súd by mal v stredu vyhlásiť rozsudok v kauze zvukových záznamov z prvého rokovania Ficovej vlády.

Informoval o tom podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. Ako pripomenul, v júli 2006 požiadal o záznam z nočného rokovania vlády Roberta Fica bezprostredne po jej vymenovaní, na ktorom boli 4. júla 2006 odvolaní vtedajší štátni tajomníci. Podľa Dostála totiž existuje podozrenie, že bol pri tom porušený zákon.

"Úrad vlády SR zvukový záznam odmietol sprístupniť a nevyhovel ani môjmu rozkladu (odvolaniu) v tejto veci. Úrad porušil nielen zákon o slobodnom prístupe k informáciám, ale aj správny poriadok, pretože odmietnutie žiadosti nemalo zákonom vyžadované formálne náležitosti," skonštatoval podpredseda OKS. Postup Úradu vlády SR riešil žalobou na Krajskom súde v Bratislave. Súd žalobe vyhovel a 29. marca 2007 zrušil rozhodnutie Úradu vlády SR a vrátil mu vec na ďalšie konanie. Úrad vlády SR vydal 13. júna 2007 ďalšie rozhodnutie vo veci a opätovne odmietol zvukový záznam sprístupniť. "Následne opätovne odmietol aj môj rozklad. Preto som sa v septembri 2007 obrátil na Krajský súd v Bratislave s ďalšou žalobou v tejto veci," dodal Dostál.

Úrad vlády SR tvrdí, že zvukový záznam nemožno sprístupniť, lebo ide o zvukový záznam týkajúci sa fyzických osôb a prejavov ich osobnej povahy. Podľa Dostála však "zvukový záznam z rokovania vlády nemožno považovať za informáciu dotýkajúcu sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby, keďže ide o informáciu o rokovaní štátneho orgánu. Zvukový záznam z rokovania vlády zachytáva priebeh rokovania štátneho orgánu (vlády) a vyjadrenia ústavných činiteľov (členov vlády), ktoré na ňom zazneli. Tie nemožno kvalifikovať ako prejavy osobnej povahy".

Ďalším argumentom Úradu vlády SR je, že rokovanie vlády bolo neverejné. Zákon o slobodnom prístupe k informáciám však skutočnosť, že ide o zvukový záznam z neverejného rokovania, neuvádza medzi dôvodmi pre obmedzenie prístupu k informáciám. "Samotná skutočnosť, že ide o zvukový záznam z neverejného rokovania vlády teda nemôže byť dôvodom pre odmietnutie žiadosti o sprístupnenie informácie. Žiadny zákon totiž nezakotvuje, že by neverejné rokovanie vlády znamenalo, že nemožno následne zverejniť informácie o priebehu rokovania, vrátane zvukového záznamu z rokovania alebo jeho prepisu," skonštatoval Dostál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu