Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

NBS: Vláda musí šetriť, aby udržala deficit

Ivan Šramko
Ivan Šramko

BRATISLAVA - Vláda bude musieť ušetriť ďalšie výdavky v rozpočte, ak chce tento rok udržať schodok verejných financií pod tromi percentami výkonu ekonomiky, a dodržať tak európsky pakt stability.

V rozhovore pre Hospodárske noviny to povedal guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. V prípade, že by úsporné opatrenia nezaviedla, Slovensko by podľa guvernéra pri odhadovanom poklese hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,4 percenta zaznamenalo päťpercentný deficit.

"Vláda deklarovala záujem dodržať pravidlá Paktu stability a rastu, čo si bude vyžadovať najmä ďalšie úspory vo výdavkoch - kapitálových aj bežných," poznamenal Šramko. "Ak by sa potvrdila predikcia NBS ohľadne poklesu HDP o 2,4 percenta a neuskutočnili by sa ďalšie úsporné opatrenia, náš odhad deficitu sa približuje k piatim percentám," dodal.

Vláda si v rozpočte na rok 2009 naplánovala zníženie deficitu verejných financií na 2,08 percenta HDP, vtedy však ešte počítala s dnes už dávno prehodnoteným rastom hospodárstva o 6,4 percenta. NBS zverejnila svoju prognózu prepadu slovenského hospodárstva o 2,4 percenta výkonu ekonomiky v apríli. Ministerstvo financií zatiaľ oficiálne počíta s rastom, očakáva sa však, že tento údaj reviduje.

Guvernér centrálnej banky predpokladá, že pokles slovenskej ekonomiky sa môže zastaviť v druhom polroku tohto roka. Od roku 2010 by podľa Šramka mohlo hospodárstvo znovu rásť. "Ďalší vývoj slovenskej ekonomiky závisí predovšetkým od rastu zahraničného dopytu," povedal Šramko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu