Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Politicky zlyhal, skrýval sa za sukňu vlády, odkázal Fico

Ján Chrbet
Ján Chrbet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nemá záujem, aby mu vo vláde sedeli ministri, nech sú z ktorejkoľvek politickej strany, ktorí nie sú schopní znášať svoju zodpovednosť. "Už vôbec nemám záujem na ministrovi, ktorý bezohľadne zaťahuje celú vládu SR do jeho rezortných vecí a tým aj vládne strany do záležitostí, ktoré patria výlučne do jeho rezortu," vyhlásil dnes Fico na mimoriadnej tlačovej besede.

"Z uvedených dôvodov podávam prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Chrbeta z funkcie," dodal. Fico zdôraznil, že Chrbeta neodvoláva preto, že by sa jasne preukázalo, že zmluva je dobrá alebo zlá - to sa musí podľa premiéra preveriť. "Odvolávam ho preto, lebo politicky zlyhal," vysvetlil Fico. Premiér si s prekvapením prečítal prepis pondelkovej tlačovej konferencie ministra životného prostredia (MŽP) Jána Chrbeta.

Fico poukázal na Chrbetove vyjadrenia, ktorý na jednej strane tvrdí, že zmluva o predaji emisných limitov je v poriadku a výhodná pre Slovensko, na druhej strane žiada vládu SR, aby v stredu rozhodla o ďalšom osude tejto zmluvy a ponúka aj možnosť zrušenia tejto zmluvy. "Príslušný minister sa ani politicky nemôže zbavovať zodpovednosti tým, že farizejsky, alibisticky prenesie celý problém len na vládu SR," uviedol Fico a pokračoval "ak je minister životného prostredia Ján Chrbet, nominant SNS, presvedčený o výhodnosti a transparentnosti zmluvy o predaji emisných limitov, mal sa za zmluvu postaviť celou svojou váhou a nie zbabelo utekať a vyhovárať sa na vládu SR ako kolektívny orgán".

Fico sa na tlačovej besede opýtal: "Potom na čo sú mi ministri? To si tu môžem urobiť nejaký zbor povereníkov-úradníkov a o všetkom budem rozhodovať sám." Vláda tak podľa Fica fungovať nemôže. "Takého ministra, ktorý sa skrýva za sukňu vlády, ja nepotrebujem vo vláde SR," uviedol Fico, podľa ktorého mal Chrbet, ak bol presvedčený o výhodnosti zmluvy, bojovať do samého konca a presvedčiť všetkých, že to tak je. Vláda podľa jej predsedu nemá v tejto oblasti kompetencie a preto nikdy o tejto problematike neprijímala žiadne rozhodnutia, iba vzala na vedomie informáciu od ministra Chrbeta z konca minulého roka.

"Problematika emisných limitov a ich predaja patrí do výlučnej kompetencie ministra životného prostredia a zdroje z takéhoto predaja sú príjmom Environmentálneho fondu, ktorý je rovnako pod kontrolou MŽP," upozornil Fico. Predseda vlády považuje za paradox, že minister Chrbet by v prípade hlasovania o zrušení zmluvy osobne hlasoval proti. Premiér od SNS teraz očakáva, že príde s návrhom nového ministra, ktorý sa bude k záležitosti s emisnými kvótami stavať "chlapsky".

"Ja takýchto strašiakov nepotrebujem, nepotrebujem ľudí, ktorí jednoducho sa naplašia pri prvom probléme a ujdú mi z vlády a povedia, že nech vláda rozhodne," uviedol Fico. S predsedom SNS Jánom Slotom už telefonoval pol hodiny pred tlačovou besedou a povedal mu svoj postoj a vysvetlil dôvody, prečo musí Chrbeta odvolať. Návrh mena nového ministra ešte od SNS nedostal, ale podľa koaličnej zmluvy bude navrhnutého človeka rešpektovať. S kanceláriou prezidenta sa Úrad vlády SR musí ešte dohodnúť na presnom termíne oficiálneho aktu demisie, pretože Fico po tlačovej besede cestoval do Prahy. Fico na tlačovej besede hovoril aj o ďalšom postupe s prebytočnými emisnými kvótami.

"Na účte na Environmentálnom fonde máme 2,2 miliardy slovenských korún (vyše 73 mil. €), je to príjem za predaj teplého vzduchu," uviedol Fico a vysvetlil, že "tieto peniaze chceme využiť na zatepľovanie". Predseda vlády očakáva od nového ministra, že navrhne postup, ako odstrániť všetky pochybnosti a dohady, ktoré sa objavujú okolo emisných limitov. Hovorkyňa MŽP Jana Kaplanová povedala, že k návrhu na odvolanie Jána Chrbeta z ministerského postu sa zatiaľ nebudú vyjadrovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu