Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Turisti s príznakmi novej chrípky sa musia nechať vyšetriť

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Turisti s príznakmi chrípky, ktorí sa na Slovensko vrátili zo štátov s potvrdeným výskytom nebezpečného vírusu A (H1N1), sa budú musieť podrobiť lekárskemu vyšetreniu.

Rozhodol o tom hlavný hygienik Ivan Rovný, informoval na svojej internetovej stránke Úrad verejného zdravotníctva. Svetová zdravotnícka organizácia zaznamenala vyše tisíc potvrdených prípadov takzvanej prasacej chrípky v 21 krajinách. Na Slovensku sa nový typ ochorenia zatiaľ nepotvrdil.

Prijaté opatrenia, ktoré platia už od štvrtku minulého týždňa, majú podľa hlavného hygienika zabrániť zavlečeniu nebezpečnej chrípkovej infekcie na Slovensko.

Slováci s príznakmi chrípky, ako sú napríklad zvýšená teplota, kašeľ, bolesť hrdla či hlavy, musia po návrate z rizikových oblastí zostať doma a oznámiť to svojmu lekárovi. Tí, ktorí prišli do kontaktu s chorými či podozrivými z nákazy, sa zas musia podriadiť zvýšenému lekárskemu dohľadu. Cudzinci trpiaci klinickými príznakmi sú po príchode z rizikových štátov povinní ohlásiť to na najbližšej infekčnej klinike.

Prvé prípady choroby sa objavili v Mexiku a USA, odkiaľ sa vírus rozšíril do ďalších štátov sveta vrátane Európy. Nový vírus je kombináciou ľudskej, vtáčej a prasacej chrípky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu