Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Počet prípadov novej chrípky sa blíži k tisícke

ŽENEVA - Nová chrípka A (H1N1) zatiaľ preukázateľne postihla 985 ľudí z dvadsiatich krajín a spôsobila smrť 26 z nich. Oznámila to dnes v Ženeve Svetová zdravotnícka organizácia. V najviac postihnutej krajine Mexiku vzrástol počet chorých na 590 a počet obetí na životoch na 25.

Mexické úrady napriek tomu hovorí o postupnej stabilizácii situácie a dnes by mali rozhodnúť, či budú v stredu opäť otvorené školy, ktoré boli v celej krajine zatvorené minulý týždeň.

Jediný ďalší smrteľný prípad je naďalej z USA, kde na chrípku zomrel minulý týždeň malý mexický chlapec. V USA uvádza WHO 226 nakazených, v Kanade 85. 90 percent pacientov vo svete tak pripadá na Mexiko a Severnú Ameriku. V krajinách Európskej únie WHO zatiaľ narátala 70 nakazených, z toho 40 v Španielsku, 15 v Británii a osem v Nemecku.

Svetové agentúry prinášajú aj vlastné štatistiky založené aj na údajoch jednotlivých štátov. Čísla sa preto miestami mierne líšia, Reuters pri Španielsku uvádza 44 chorých, AP v USA 245. Táto agentúra citovala bližšie nešpecifikované zdravotnícke zdroje, podľa ktorých už táto chrípka zasiahla vo svete najmenej 1000 ľudí. Starosti si podľa nej začínajú robiť v Južnej Amerike a vôbec na južnej pologuli, kde blíži zima a ľudia sú k chrípke náchylnejší. Zatiaľ však bola novú chrípku v Južnej Amerike zaznamenali len v jednom prípade v Kolumbii. Argentína v nedeľu oznámila, že v rámci prevencie choroby predlžuje na neurčito pozastavenie letov z Mexika.

V Ázii, kde sú zatiaľ potvrdené dva prípady, dnes Južná Kórea oznámila, že infikovaná žena - rádová sestra, ktorá navštívila Mexiko - je už zdravá.

V Turecku dnes úrady popreli správy médií, že v jednej nemocnici pri Antalyi zomrel na takzvanú prasaciu chrípku jeden pacient. Turecko zatiaľ nepotvrdilo žiadny výskyt vírusu H1N1, ktorý chorobu spôsobuje.

Zavádzajúce pomenovanie "prasacia" chrípka už podľa dnešnej správy AP spôsobilo v Spojených štátoch desaťpercentná pokles vývozu bravčového mäsa a odvodených výrobkov. WHO minulý týždeň oficiálne ustúpila od názvu prasacia chrípka ustúpila a prešla na technické pomenovanie "chrípka A (H1N1)", odvodené od označenia vírusu. Názvu prasacia chrípka s ohľadom na možné nepriaznivé dôsledky pre chovateľov nepoužíva ani Európska komisia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu