Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Zlodejčiny, štát prichádza o veľké peniaze, tvrdí SDKÚ

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS trvá na zverejnení zmluvy o predaji skleníkových emisií, ktoré vlani predalo ministerstvo životného prostredia americkej spoločnosti Interblue Group. Novinárom to povedali jej zástupcovia, ktorí predaj kritizujú už dlhšie. Minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS) zmluvu zverejniť odmieta. Tvrdí, že s tým kategoricky nesúhlasí spoločnosť, ktorej predalo Slovensko emisie.

Chrbet včera informoval, že vláde navrhne od zmluvy odstúpiť, ale za predajom si stojí, podľa neho v ňom k chybám nedošlo. Na zverejnenie zmluvy ho vyzval premiér Robert Fico. "Ide o zlodejčiny, pri ktorej štát prichádza o veľké peniaze," povedal novinárom podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Kauza okolo predaja sa podľa neho neskončila.

"Týmto sa odkryla len menšia časť predaja emisií, väčšou je spôsob, akým ministerstvo a vláda prideľovala tieto limity," uviedol Mikloš. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo povedal, že minister sa snaží zodpovednosť hádzať na vládu. "Minister sa zľakol," vyhlásil. Novinárom ukázal kópiu smernice z 28. februára minulého roka, ktorá hovorí, ako sa majú prebytočné emisie predávať.

Podľa nej má ten, kto zastupuje predávajúceho, v prípade nevýhodnej ponuky alebo nedostatočne dôveryhodného žiadateľa právo ponuku odmietnuť, tvrdil Frešo. Opozičná SDKÚ-DS bude podľa Mikloša pokračovať v kontrolnej činnosti. Zákulisie predaja prebytočných emisných kvót bude tiež témou štvrtkového poslaneckého prieskumu na ministerstve životného prostredia. Iniciovala ho SDKÚ-DS, podľa Mikloša naň určite prídu. Podľa neho sú tieto zmluvy priamo prepojené na strany vládnej koalície.

"Zrejme na SNS, nevieme vylúčiť ani iné strany. Zjavne konali v zhode, a zjavne tým, kto rozhoduje, nie sú tieto firmy, ale vedenie, možno predseda strany, ktorá nominuje tohto ministra," uviedol Mikloš. Plnú politickú zodpovednosť podľa neho za túto kauzu prevzal premiér Robert Fico.

Premiér 21. apríla povedal, že predaj emisií sa uskutočnil podľa zákona, ktorý schválila predošlá vláda Mikuláša Dzurindu. Mikloš to včera označil za klamstvo. Minister Chrbet včera vyzval všetkých „takzvaných expertov" na obchodovanie s emisnými kvótami, aby ho kontaktovali na ministerstve životného prostredia.

„Som pripravený kohokoľvek poveriť, poskytnúť mu mandát, pán poslanec Frešo, pán poslanec Mikloš a podobne, vedením jednaní vedúcich k predaju prebytočných emisných kvót AAU, ktoré boli prezentované v médiách," uviedol. Mikloš túto ponuku odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu