Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Chrbet je ochotný odstúpiť, ak pochybil

Ján Chrbet
Ján Chrbet

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS) je ochotný odstúpiť z funkcie, ak sa ukáže, že sporná zmluva o predaji emisných kvót oxidu uhličitého nebola transparentná. Novinárom to povedal po dnešnom rokovaní vlády.

O súhlas na zverejnenie zmluvy požiadalo ministerstvo tento týždeň americkú spoločnosť Interblue Group, ktorá od Slovenska kúpila približne desať miliónov ton emisií za zhruba 60 miliónov eur (1,8 miliardy korún).

"V prípade, že to bude vyhodnotené tak, že som porušil transparentnosť, tak samozrejme moja osoba nebude prekážkou, aby bol vháňaný nejaký klin medzi koalíciu," vyhlásil Chrbet.

Chrbet očakáva, že spoločnosť sa vyjadrí k zverejneniu zmluvy najneskôr na budúci týždeň v pondelok. Podľa viacerých právnikov zmluvy, ktoré nakladajú so štátnym majetkom, nepodliehajú utajeniu a štátne orgány sú ich povinné na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám zverejňovať. "Keby náhodou firma nesúhlasila so zverejnením zmluvy, robíme všetky kroky tak, aby sme túto zmluvu zverejniť mohli," poznamenal Chrbet. Na zverejnenie zmluvy vyzval Chrbeta aj premiér Robert Fico.

Predaj emisných kvót kritizovala opozícia. Podľa nej Chrbetov úrad predal kvóty v porovnaní s okolitými krajinami za výrazne nižšiu cenu a navyše neznámej spoločnosti registrovanej v Spojených štátoch. Minister výhrady odmietol. "Trváme si na tom, že sme urobili výhodný obchod," povedal Chrbet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu