Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico vyzval Chrbeta zverejniť zmluvu o predaji emisií

Minister životného prostredia Ján Chrbet
Minister životného prostredia Ján Chrbet

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico vyzval ministra životného prostredia Jána Chrbeta, aby zverejnil zmluvu s firmou, ktorá pre jeho rezort sprostredkovala predaj prebytočných emisných kvót oxidu uhličitého. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy potvrdil, že sa Chrbeta na pozadie predaja bude pýtať.

Premiér skonštatoval, že ministra nemá problém odvolať, ak obsah zmluvy nebude v súlade so zákonom. „Ak sa preukáže, že minister za SNS, do ktorého kompetencií toto patrí, postupoval v rozpore so zákonom, tak bude odvolaný,“ vyhlásil. Ficovi sa nepáči ani prax utajovania zmlúv, ktoré uzatvárajú ministerstvá. „Pokiaľ ide o zmluvy, ktoré sa týkajú štátu, mali by mať všetky kontrolné orgány k dispozícii príslušné informácie,“ skonštatoval. Nateraz je presvedčený, že Slovensko predajom kvót emisií len získalo. Za obrovské pozitívum pre ekonomiku považuje rozhodnutie vlády, aby všetky peniaze za predaj „teplého vzduchu“ v objeme vyše 60 miliónov eur išli na zatepľovanie bytov.

V súvislosti s protikrízovými opatreniami premiér zdôraznil, že prioritou vlády je krajinu nadmerne nezadlžiť. „Nemôžeme ísť cestou pôžičiek,“ vyhlásil s tým, že vláda je pripravená ďalej škrtať výdavky štátu. Obmedzením vládnej spotreby môže podľa Fica štát ušetriť asi miliardu eur. Znamenalo by to zníženie výdavkov ministerstiev v rozmedzí 10 až 15 percent.

Premiér je presvedčený, že rozpočtový deficit Slovenska v tomto roku neprekročí hranicu päť percent HDP. Vláda urobí všetko pre to, aby sa Slovensko vyhlo procedúre „nadmerného deficitu“, ktorá by mohla zneistiť investorov, ubezpečil Fico. V opačnom prípade by Slovensko mohlo prísť o investorov. „Verejné financie musia byť v dobrom stave. Ak nebudú v dobrom stave, Slovensko stratí obraz kvalitnej krajiny a môže to mať vplyv na investície," skonštatoval premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu