Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Trnka podal mimoriadne dovolanie v kauze Transpetrol

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal v kauze vlastníckych práv 34-percentného podielu spoločnosti Transpetrol mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd Slovenskej republiky týkajúce sa uznesenia Okresného súdu Bratislava I.

Podľa uznesenia bratislavského okresného súdu z konca marca tohto roka má totiž vranovský podnikateľ Ignác Ilčišin, ktorý si nárokuje spomínaný balík akcií slovenského prepravcu ropy, právo zvolať mimoriadne valné zhromaždenie. "Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal 23. apríla 2009 mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR s návrhom na zamietnutie uznesenia Okresného súdu Bratislava I s návrhom na odklad vykonateľnosti," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ministerstvo hospodárstva, ktoré o mimoriadne dovolanie Trnku požiadalo, nepovažuje v tejto chvíli za vhodné svoj postup komentovať, riešiť verejne a oznamovať vopred. "Ministerstvo hospodárstva postupuje v súlade s platnou legislatívou a s dôrazom na maximálnu ochranu majetku štátu," uviedol dnes hovorca rezortu hospodárstva Branislav Zvara.

Mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Transpetrol je naplánované na 29. apríla tohto roka. Minister Ľubomír Jahnátek v minulotýždňovom rozhovore pre denník Hospodárske noviny uviedol, že okresný súd sa nemal vyjadrovať k oprávnenosti, či neoprávnenosti vlastníctva akcií, ale iba k procedúre súdneho postupu. Podľa ministra bude však v celej kauze dôležité rozhodnutie Krajského súdu v Žiline, ktorý voči vranovskému podnikateľovi a ďalším šiestim osobám koná v trestnej veci podvodu.

Podľa Ilčišina sa v tejto kauze vedie viac ako 156 súdnych sporov. Vranovský podnikateľ sa podľa svojich slov chcel dohodnúť so slovenskou vládou na mimosúdnom vyrovnaní. Tá však podľa neho nereagovala na jeho výzvy. Ako Ilčišin uviedol, 34-percentný balík akcií Transpetrolu môže skončiť v cudzích rukách, ak štát nepristúpi na mimosúdnu dohodu. "Už rokujeme s inou stranou. Až do tej miery, že máme dohodnuté veľmi presné podmienky," povedal na margo možného predaja 34 % akcií Transpetrolu tretej strane Ilčišin. Vranovský podnikateľ nechcel bližšie špecifikovať, komu by 34 % akcií Transpetrolu mohol predať, nepriamo naznačil, že by mohlo ísť aj o ruskú spoločnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu