Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Štát je opäť 100 percentným vlastníkom Transpetrolu

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA – Spoločnosť Jukos International UK B.V. a slovenská vláda ukončili spätný predaj 49-percentného podielu firmy Transpetrol.

Ako informovala spoločnosť Jukos International, akcionári schválili prevod spomínaného podielu slovenského prepravcu ropy na Slovensko v piatok na mimoriadnom valnom zhromaždení. “Schválenie prevodu akcií a následné uzatvorenie transakcie nasledovalo po získaní súhlasného rozhodnutia Protimonopolného úradu SR a taktiež súhlasného stanoviska Fondu národného majetku SR,“ uviedla spoločnosť.

Bezprostredne po schválení prevodu akcií na mimoriadnom valnom zhromaždení Slovenská republika previedla zmluvne dohodnutú kúpnu cenu 240 miliónov USD (183 795 374 €) na súdom kontrolovaný účet Jukos International v Holandsku. “Následne bol vydaný pokyn na prepis akcií v centrálnom registri cenných papierov (CDCP),“ dodala spoločnosť. Valné zhromaždenie a.s. Transpetrol prijalo tiež rezignáciu troch členov predstavenstva zastupujúcich spoločnosť Jukos, Štefana Czucza, Jána Kridlu a Imreho Fazakasa, a zvolilo nového člena predstavenstva nominovaného slovenskou vládou.

Na spätnom odkúpení akcií slovenského prepravcu ropy sa koncom marca tohto roka dohodol minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek s vedením spoločnosti Jukos International. Slovensko zaplatilo za spätné odkúpenie 49-percentného podielu spoločnosti Transpetrol zo štátnych aktív. "My iba premieňame štátne aktíva v hotovosti na aktíva v podobe akcií, čiže je to pre Slovensko mimoriadne výhodné. Veľmi si dávame pozor na to, aby sa aktíva naozaj používali na zhodnocovanie," povedal vtedy premiér Robert Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu