Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obhorené zvyšky múmie Bosniakovej vrátili do Tepličky

Obhorená truhla so zostatkami Žofie Bosniakovej
Obhorená truhla so zostatkami Žofie Bosniakovej (Zdroj: SITA)

TEPLIČKA NAD VÁHOM - Obhorené zvyšky múmie Žofie Bosniakovej dnes opätovne uložili do kaplnky kostola v Tepličke nad Váhom, kde vzácnu relikviu začiatkom apríla úmyselne zapálil zrejme psychicky labilný muž. Stalo sa tak počas odprosujúcej pobožnosti za zničenie múmie dobrodinky, ktorá sa narodila pred 400 rokmi.

Na rozdiel od minulosti budú kovovú schránku s Bosniakovej ostatkami chrániť mreže a sprísni sa tiež návštevný poriadok v kaplnke. "Urna bude vo výklenku, kde sa dá mreža. Nebude to už nejaká atrakcia, už tam niet čo vidieť. Ľudia sa ale budú môcť k nej chodiť modliť, keď bude otvorený kostol, alebo keď sa požiada miestny správca farnosti," povedal novinárom hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.

Z múmie, ktorej zničené zvyšky skúmali v Martine, sa zachovali obhorené úlomky kostí, medailónik zo žltého kovu, ruženec, náramok a zvyšky kovových patentov zo šiat. Pred zničením relikvie mohli návštevníci Bosniakovú vidieť v presklenej truhle. Do kaplnky sa mohol ľahko dostať akýkoľvek záujemca, stačilo si vyzdvihnúť kľúče v blízkej cukrárni.

Takto prišiel do kaplnky aj podpaľač, ktorý truhlu vyniesol pred kostol, polial horľavinou a založil oheň. Potom počkal na príchod polície. Muža už skoršie obvinili z hanobenia mŕtveho. Súd ho v prípade preukázania viny môže poslať až na päť rokov do väzenia. Tridsiatnik však neskončil vo vyšetrovacej väzbe, ale na psychiatrii.

Podľa niektorých informácií videl muž video, ktoré Bosniakovú zobrazilo ako bosorku, a preto ju zapálil. Telo zhorelo takmer do tla, a Žilinský kraj tak prišiel o jednu zo svojich najväčších atrakcií pre turistov. Bosniakovú stáročia považovali za dobrodinku pomáhajúcu chudobným.

Telo ženy, ktorá okrem Tepličky žila aj na hrade v Strečne, v roku 1689 našli neporušené po viac ako 45 rokoch od jej smrti, hoci nebolo balzamované. Neskôr telesné pozostatky premiestnili z hradnej kaplnky do krypty farského kostola v Tepličke. Cirkev údajne chcela ženu blahorečiť.

Žilinský biskup Tomáš Galis sa v júni chystá vyhlásiť rok Žofie Bosniakovej vo svojej diecéze. Biskup by tak mal urobiť počas osláv 400. výročia narodenia údajnej dobrodinky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu