Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V ostatkoch múmie Bosniakovej našli krížik

Múmia Žofie Bosniakovej
Múmia Žofie Bosniakovej (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Medzi obhorenými zvyškami múmie Žofie Bosniakovej, ktorú pred týždňom úmyselne zapálil muž zo Žiliny, sa našiel krížik a ďalšie nespresnené artefakty. Dnes o tom informoval hovorca Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Milan Michalič. Zvyšky múmie skúmajú špecialisti z ústavu súdneho lekárstva v Martine. Po ukončení expertízy pozostatky Bosniakovej pravdepodobne opäť uložia v kostole v Tepličke nad Váhom, pred ktorým múmiu zničil podpaľač.

"Z ostatkov, ktoré po zhorení mali (špecialisti) k dispozícii, sú tam jednoznačne identifikovateľné ľudské ostatky. Napriek ničivému termickému poškodeniu, vo zvyškoch sa v rakve našiel krížik a ďalšie artefakty," poznamenal Michalič.

Po dohode so žilinským biskupským úradom bude podľa Michaliča expertíza pokračovať po veľkonočných sviatkoch.

Podpaľača polícia obvinila z hanobenia mŕtveho, za čo ho súd v prípade preukázania viny môže poslať až na päť rokov do väzenia. Muž však neskončil vo vyšetrovacej väzbe, ale na psychiatrii. Podľa niektorých obyvateľov Tepličky videl Žilinčan video, ktorú Bosniakovú zobrazilo ako bosorku, a preto ju zapálil. Telo zhorelo takmer do tla, a Žilinský kraj tak prišiel o jednu zo svojich najväčších atrakcií pre turistov. Muž počkal pri truhle na príchod polície. Do kaplnky kostola sa dostal ako bežný turista.

Bosniakovú, ktorá sa narodila pred 400 rokmi, už v dávnej minulosti označovali za dobrodinku pomáhajúcu chudobným. Zriadila pre nemajetných napríklad nemocnicu a údajne im rozdávala aj malé chleby "bosniaky".

Telo ženy, ktorá okrem Tepličky žila aj na hrade v Strečne, v roku 1689 našli neporušené po viac ako 45 rokoch od jej smrti, hoci nebolo balzamované. Neskôr telesné pozostatky premiestnili z hradnej kaplnky do krypty farského kostola v Tepličke. Cirkev ju údajne chcela blahorečiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu