Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zvyšky Bosniakovej múmie opäť uložia v Tepličke

Mumifikované pozostatky Žofie Bosniakovej
Mumifikované pozostatky Žofie Bosniakovej (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Obhorené zvyšky vzácnej múmie Žofie Bosniakovej v nedeľu opätovne uložia do kaplnky kostola v Tepličke nad Váhom. Stane sa tak počas odprosujúcej pobožnosti za zničenie relikvie, ktorú začiatkom apríla pred tamojším kostolom úmyselne zapálil obyvateľ Žiliny.

ČTK to dnes potvrdil hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička. Múmiu údajnej dobrodinky pomáhajúcej chudobným po jej poškodení ohňom previezli na výskum do Martina.

"Odprosujúca pobožnosť za účasti žilinského biskupa Tomáša Galisa sa začne o tretej hodine popoludní. Ostatky budú uložené do Loretánskej kaplnky Farského kostola svätého Martina v Tepličke. Chystá sa i akadémia pri príležitosti 365 rokov od smrti Žofie Bosniakovej," poznamenal Holbička.

Z múmie sa zachovali obhorené úlomky kostí, medailónik zo žltého kovu, ruženec, náramok a zvyšky kovových patentov zo šiat.

Podpaľača polícia už skoršie obvinila z hanobenia mŕtveho. Súd ho v prípade preukázania viny môže poslať až na päť rokov do väzenia. Žilinčan, ktorý sa dostal do kostola ako turista, však neskončil vo vyšetrovacej väzbe, ale na psychiatrii. Podľa niektorých informácií videl muž video, ktoré Bosniakovú zobrazilo ako bosorku, a preto ju zapálil. Telo zhorelo takmer do tla, a Žilinský kraj tak prišiel o jednu zo svojich najväčších atrakcií pre turistov.

Telo ženy, ktorá okrem Tepličky žila aj na hrade v Strečne, v roku 1689 našli neporušené po viac ako 45 rokoch od jej smrti, hoci nebolo balzamované. Neskôr telesné pozostatky premiestnili z hradnej kaplnky do krypty farského kostola v Tepličke.

Cirkev údajne chcela ženu blahorečiť. Galis sa v júni chystá vyhlásiť rok Žofie Bosniakovej v Žilinskej diecéze. Biskup by tak mal urobiť počas osláv 400. výročia narodenia údajnej dobrodinky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu