Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ostatky múmie Bosniakovej budú uložené v Tepličke

(Zdroj: SITA)

ŽILINA - Obhorené úlomky kostí, medailónik zo žltého kovu, ruženec, náramok a zvyšky kovových patentov zo šiat sa zachovali zo vzácnej múmie Žofie Bosniakovej, ktorú začiatkom mesiaca v Tepličke nad Váhom úmyselne zapálil obyvateľ Žiliny.

Po dnešnom zasadnutí odbornej komisie na uschovanie ostatkov Bosniakovej to povedal hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička. Zároveň potvrdil skoršiu informáciu, že ostatky budú opätovne uložené v kaplnke kostola v Tepličke.

"Ostatky budú vložené do schránky a uložené do Loretánskej kaplnky Farského kostola svätého Martina v Tepličke nad Váhom. Drevená rakva (Bosniakovej), ktorá je pamiatkovo chránená, bude prevezená do depozitu Považského múzea v Žiline a podrobená odbornému vyjadreniu reštaurátora na drevo," poznamenal Holbička.

Žilinský biskup Tomáš Galis koncom apríla povedie odprosujúcu pobožnosť za zapálenie vzácnej relikvie. V júni sa chystá vyhlásiť rok Žofie Bosniakovej v Žilinskej diecéze. Biskup by tak mal urobiť počas osláv 400. výročia narodenia Bosniakovej, ktorú už v dávnych časoch považovali za dobrodinku pomáhajúcu chudobným.

Za podpálenie múmie polícia už skoršie obvinila Žilinčana z hanobenia mŕtveho. Súd ho v prípade preukázania viny môže poslať až na päť rokov do väzenia. Podpaľač, ktorý sa dostal do kostola ako turista, však neskončil vo vyšetrovacej väzbe, ale na psychiatrii.

Podľa niektorých obyvateľov Tepličky videl muž video, ktorú Bosniakovú zobrazilo ako bosorku, a preto ju zapálil. Telo zhorelo takmer do tla, a Žilinský kraj tak prišiel o jednu zo svojich najväčších atrakcií pre turistov.

Telo ženy, ktorá okrem Tepličky žila aj na hrade v Strečne, v roku 1689 našli neporušené po viac ako 45 rokoch od jej smrti, hoci nebolo balzamované. Neskôr telesné pozostatky premiestnili z hradnej kaplnky do krypty farského kostola v Tepličke. Cirkev ju údajne chcela blahorečiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu