Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

AKTUALIZOVANÉ Podpaľač múmie Ž. Bosniakovej skončil na psychiatrii

Obhorená truhla so zostatkami Žofie Bosniakovej
Obhorená truhla so zostatkami Žofie Bosniakovej (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Žilinčan, ktorý včera podpálil takmer 400 rokov starú múmiu Žofie Bosniakovej, skončil v psychiatrickej liečebni. Topky.sk o tom informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Obhorené zvyšky vzácnej múmie Žofie Bosniakovej však možno opätovne uložia v kaplnke kostola v Tepličke nad Váhom. Pripustili to dnes zástupcovia katolíckej cirkvi.

Motívom konania 31-ročného Ľuboša R., ktorý sa k skutku priznal, môže byť jeho psychická choroba - schizofrénia. Vyšetrovateľ ho obvinil z prečinu hanobenia mŕtveho, za čo je trestná sadzba jeden až päť rokov väzenia. Páchateľ sa nad dielom svojej skazy podľa očitých svedkov smial. "Sedel spútaný pod stromom a smial sa. Hovoril - zabite ma, no zabite ma," uviedla Justína Kozánková, kultúrna referentka obce. Údajne tvrdil, že Žofiu videl na videu na internete ako bosorku a nemohol pre ňu spávať.

V prípade preukázania viny ho môže súd poslať za hanobenie mŕtveho až na päť rokov do väzenia. "Biskupský úrad v Žiline plánuje iniciovať zriadenie odbornej komisie. Jej poslaním by bolo zdokumentovať a vyhodnotiť stav ostatkov a navrhnúť spôsob ich ďalšieho uchovania. Nevylučujeme, že ostatky by mohli byť uložené opäť v Loretánskej kaplnke farského kostola sv. Martina v Tepličke nad Váhom," povedal hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.

Telo Bosniakovej zhorelo takmer do tla. Krátko po požiari bolo v truhle vidieť len úlomky kostí. Hovorca krajského riaditeľstva polície v Žiline Radko Moravčík potvrdil, že 31-ročného podpaľača stíhajú na slobode. Muž, ktorý po založení ohňa zostal pri rakve, sa do kaplnky kostola dostal ako bežný turista.

Kľúče si, podobne ako ďalší záujemcovia o prehliadku, vypýtal v neďalekej cukrárni. Časť miestnych obyvateľov to označila za ľahkovážnosť. Žilinský kraj prišiel o jednu zo svojich najväčších turistických atrakcií. Niektorí obyvatelia Tepličky označili podpaľača za nepriateľa cirkvi alebo satanistu, v obci sa špekulovalo aj o jeho zlom duševnom zdraví.

Podľa niektorých usadlíkov vraj muža pobúrilo video, na ktorom Bosniakovú zobrazili ako bosorku. Bosniaková, ktorá sa narodila pred 400 rokmi, však bola považovaná za dobrodinku pomáhajúcu chudobným. Telo ženy, ktorá okrem Tepličky žila aj na hrade v Strečne, v roku 1689 našli neporušené po viac ako 45 rokoch od jej smrti, hoci nebolo balzamované.

Neskôr telesné pozostatky premiestnili z hradnej kaplnky do krypty farského kostola v Tepličke. Cirkev ju údajne chcela blahorečiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu