Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boj o PKO pokračuje, aktivisti sa pozrú na zmluvy

Park kultúry a oddychu
Park kultúry a oddychu

BRATISLAVA – Pozadie praktík okolo bratislavského Parku kultúry a oddychu by malo o niekoľko dní vyplávať na povrch. Do rúk aktivistov by sa mali dostať zmluvy a ďalšie dokumenty medzi mestom a investorskou spoločnosťou Henbury Development. Tá minulý týždeň začala s búraním PKO. Práce ukončila až po tom, ako jej úrady predĺžili búracie povolenie do konca roka 2011.

Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene požiadali o sprístupnenie dokumentov včera na základe infozákona. Lehota sprístupnenia je osem pracovných dní. O dokumenty žiadajú aj miestny úrad Starého Mesta, ktorý vykonáva činnosť stavebného úradu, v súvislosti s vydaním a predĺžením búracieho povolenia.

„V prvom rade je už najvyšší čas vniesť do rozhodovania o PKO úplnú transparentnosť, aby to, čo sa okolo PKO deje, bolo jasné aj verejnosti. Už bolo dosť zahmlievania a zákulisných hier,“ povedala pre topky.sk Ľubica Trubíniová z iniciatívy Bratislava otvorene.

O budúcnosti a spätnom odkúpení pozemkov pod PKO chce bratislavský primátor Andrej Ďurkovský rokovať s investorom tento alebo až na budúci týždeň. V pondelok povedal, že pôjde o dvojstranné rokovania a na stranu hlavného mesta chce prizvať aj zástupcov ochranárskych združení. Podľa Trubíniovej aktivisti pozvanie ešte nedostali.

Ďurkovský tvrdí, že zámerom mesta je spätné odkúpenie pozemkov pod PKO. Bude sa o tom rokovať aj na zasadaní mestského zastupiteľstva. O nových priestoroch pre PKO zatiaľ neuvažuje. Bude to podľa neho závisieť od postoja investora.

Aktivisti neustále vyzývajú samosprávu na verejnú transparentnosť a zapojenie verejnosti do rozhodovania v prípade PKO. Vyzývali napríklad na zorganizovanie verejnej diskusie o PKO, podobe celého nábrežia aj o uspokojovaní kultúrnych, športových, relaxačných potrieb Bratislavčanov a návštevníkov mesta.

Podľa Trubíniovej je "smutným paradoxom", že prvú takúto diskusiu pre verejnosť usporiadala iniciatíva Bratislava otvorene ešte v júni minulého roka. Diskutovali tam architekti, pamiatkari, ochranári aj verejnosť. Žiaden zástupca mesta však napriek pozvaniu neprišiel.

„O verejnú diskusiu sme žiadali viackrát, napríklad aj priamo na zasadnutiach mestského zastupiteľstva. Pán primátor ju dokonca ešte v júli alebo septembri 2008 prisľúbil, no nič sa odvtedy neudialo. Až kým sme na prelome rokov nezačali zbierať podpisy pod petíciu za záchranu PKO a intenzívne, rôznymi cestami vyzývať zástupcov mesta, osobitne pána primátora, a neskôr s nimi aj rokovať, aby pre zachovanie PKO podnikli príslušné kroky,“ povedala Trubíniová.

Vďaka tomuto tlaku a podpore verejnosti sa podľa nej podarilo dosiahnuť aspoň toľko, že kompetentní zástupcovia mesta nedávno, približne pred mesiacom deklarovali záujem zachovať PKO. „Terajšiu situáciu všetci sledujeme. No a my budeme v našich aktivitách pokračovať ďalej,“ tvrdí aktivistka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu