Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aktivisti budú zajtra bojovať za záchranu PKO

BRATISLAVA - Občianski aktivisti pripravujú na Deň Zeme, teda na stredu, akciu za záchranu Parku kultúry a oddychu v Bratislave. Začiatok akcie je naplánovaný na 17:00 pred hlavným vchodom do budovy.

Počas akcie by sa malo diskutovať aj o tom, čo pre občanov znamenalo a znamená PKO a čo všetko je spojené s kauzou PKO. Hľadať by sa mali odpovede na otázky Kto má tú odvahu nám ho vziať?, Čo si myslíme o tých, ktorí ju zapríčinili? alebo Chceme mať namiesto PKO ďalší River Park? Verejnosť by mala mať priestor v rámci Hyde Parku vyjadriť svoj názor na danú problematiku, pripravená je petícia za záchranu PKO či výzvy primátorovi mesta Andrejovi Ďurkovskému. Ako agentúru SITA ďalej informovala Ľubica Trubíniová z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene, chýbať by nemala ani hudba či výtvarné diela na predmetnú tému.

Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala 14. apríla búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je od leta 2005 spoločnosť Henbury Development, tá ich prenajímala mestu za symbolických 0,033 € (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky využíva mesto bez právneho nároku. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. € v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. €, čo sa mestu zdalo premrštené a neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Primátor chce o budúcnosti a spätnom odkúpení pozemkov pod PKO s investorom rokovať ešte tento alebo na budúci týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu