Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza PKO: Išlo o vydieranie, tvrdia aktivisti

PKO
PKO

BRATISLAVA – Kocúrkovo okolo bratislavského PKO sa ešte nekončí. Hoci sa búranie zastavilo, aktivisti označili posledné kroky investorskej spoločnosti Henbury Development, údajne prepojenej na skupinu J&T, za vydieranie. Primátora Andreja Ďurkovského vyzvali, aby vyvodil právnu zodpovednosť voči „vyčíňaniu“ investora. Ten podľa nich primátora pred verejnosťou zosmiešnil.

Podľa aktivistov nestačí, že primátor verejne vyjadril nespokojnosť s postupom investora. „Najmä, ak ste v podstatnom bode – predĺženie búracieho povolenia – nepochopiteľne ustúpili pred vydieračskými požiadavkami investora,“ uvádza sa v liste adresovanému primátorovi, ktorý topkám poskytla Ľubica Trubíniová z iniciatívy Bratislava otvorene.

Aktivisti Ďurkovského žiadajú, aby od slov prešiel k činom a podnikol „všetky dostupné kroky na vyvodenie právnej zodpovednosti voči vyčíňaniu investora“ najneskôr do Dňa Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla.

Aktivisti tvrdia, že investor úmyselne devastoval objekt, ktorí žiadajú zaradiť do zoznamu pamätihodností hlavného mesta. „Úmyselne poškodil majetok mesta, ohrozil bezpečnosť a životy ľudí, celkom zjavne vydieral, odmietol rokovať o alternatívnych riešeniach, zosmiešnil Vás pred verejnosťou, vysmial sa jasne deklarovanej vôli tisícok občanov, pošliapal všetky zásady elementárnej etiky, demokratickej koexistencie a korektného podnikateľského správania, nezakryte dal najavo, s kým máme dočinenia,“ uvádza sa v liste pre Ďurkovského.

S búracími prácami začal investor v utorok. Po výzve bratislavského magistrátu búranie zastavil pod podmienkou, že mesto požiada o predĺženie búracieho povolenia, ktorého platnosť sa mala skončiť koncom týždňa. Stavebný úrad povolenie v stredu predĺžil do konca roka 2011 a stavbári začali vo štvrtok opravovať poškodenú časť budovy.

Vlastníkom pozemkov je síce od leta 2005 spoločnosť Henbury Development, tá ich však prenajímala mestu za symbolických 0,033 € (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky však stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky využíva mesto bez právneho titulu. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. €. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať túto zónu. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. €, čo sa mestu zdalo premrštené a neprimerané. Mesto v tejto súvislosti naplánovalo trojstranné rokovania, investor však v daný deň primátora informoval, že má záujem len o dvojstranné rokovania. Primátor jeho rozhodnutie akceptoval a mal sa nájsť vhodný termín na dané stretnutie. Investor však v utorok ráno začal s búraním PKO, práce boli dočasne pozastavené do 16:00 toho istého dňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu