Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Časť zbúraného PKO opravujú, koncert bude!

Robotníci pri búraní PKO
Robotníci pri búraní PKO

BRATISLAVA - Stavbárske Kocúrkovo sa v bratislavskom PKO znova hrá a to od samého rána! Stavbári začali opravovať poškodenú časť budovy, ktorú v utorok začali búrať. Dopoludnia odmontovávali plot a sťahovať začali aj mechanizmy. Práce by mali skončiť do večera, kedy je plánovaný koncert.

Investor, ktorý kúpil pozemok v areáli PKO od mesta pred štyrmi rokmi, zastavil asanačné práce po tom, čo bolo predĺžené búracie povolenie na budovu. "My budovu do koncertu sfunkčníme," povedala krízová manažérka Henbury Soňa Pötheová, podľa ktorej stavbári pracovali na opravách aj v noci. Zástupcovia spoločnosti nespresnili, či budovu dajú do pôvodného stavu. Výdavky na opravu Pötheová odhadla do 1000 eur (30.126 Sk). Opravy urobí spoločnosť na svoje náklady.

V Estrádnej hale PKO, na ktorej stavbári vybúrali dvere a niektoré okná, by sa mal dnes večer uskutočniť koncert legendy československej hudobnej scény, kapely Collegium Musicum. "Koncert nie je zrušený," poznamenala Pötheová. Jej slová potvrdil aj vrátnik PKO.

S búracími prácami začal investor, ktorý je údajne prepojený na skupinu J&T, pred dvoma dňami. Po výzve bratislavského magistrátu búranie zastavil pod podmienkou, že mesto požiada o predĺženie búracieho povolenia, ktorého platnosť sa mala skončiť koncom týždňa. Stavebný úrad povolenie v stredu predĺžil do konca roka 2011. Proti predĺženiu protestovali občianski aktivisti, ktorí búranie PKO odmietajú.

Mesto predalo pozemky Henbury Development v roku 2005 za 281 miliónov korún (9,3 milióna eur). Dôvodom predaja bola podľa skoršieho vyjadrenia primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského snaha o zrekonštruovanie a oživenie nábrežia Dunaja, na ktorom sa PKO nachádza. Mesto svoj názor neskôr zmenilo a chce pozemky odkúpiť naspäť, spoločnosť však za ne pýta niekoľkonásobne viac peňazí.

Mesto si pozemky od roku 2006 prenajímalo od investora za korunu. Zmluva o prenájme však podľa Pötheovej vypršala minulý mesiac. Zástupcovia mesta a spoločnosti by sa mali stretnúť dnes, aby rokovali o ďalšom osude PKO, tvrdila zástupkyňa spoločnosti.

Henbury Development dalo mestu čas, aby si našlo náhradné priestory za kultúrny stánok, do skončenia platnosti búracieho povolania, teda do konca roku 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu