Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ĽS-HZDS hrozí za protizákonnú podporu od Transpetrolu pokuta

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládnej ĽS-HZDS hrozí podľa tlače pokuta za to, že získala dar od firmy s podielom štátu.

Stranu niekdajšieho premiéra Vladimíra Mečiara vlani podporil čiastkou 50.000 korún (1660 eur) prepravca ropy Transpetrol. Zákon pritom zakazuje, aby politická strana prijala dar od firmy s podielom štátu. ĽS-HZDS dostala tiež sedem miliónov korún (232.357 eur) od invalidného dôchodcu.

"Dar, ktorý prijala ĽS-HZDS od spoločnosti Transpetrol, vyjde stranu draho. Ministerstvo financií by totiž malo ľudovcom udeliť pokutu vo výške dvojnásobku prijatého daru - v tomto prípade to bude 100.000 korún," napísali dnes Hospodárske noviny, podľa ktorých výšku sankciu určuje zákon.

"Považujem za prejav veľkej arogancie, že strana dar prijala napriek tomu, že tento zákaz platí už od roku 2001, a teda politická strana o ňom mala vedieť," povedala šéfka mimovládnej Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk. ĽS-HZDS prijatie daru od Transpetrolu, v ktorom štát ovláda väčšinu akcií, bližšie nekomentovala.

Denníky Sme a Pravda napísali, že sedem miliónov korún daroval Mečiarovej strane dôchodca z Bratislavy. To bol najvyšší dar, ktorý strana vlani obdržala. "Peniaze doniesol v igelitke, potvrdenie od strany však nemá," poznamenalo Sme. Dôchodca bývajúci v garsónke, ktorý vraj podniká od 90. rokov, potvrdil, že peniaze strane venoval. Z podnikania mu údajne už žiadne peniaze nezostali.

Sme pripomenulo, že problém s vykazovaním darov mala v minulosti aj SDKÚ-DS, ktorá je v súčasnosti najväčšou opozičnou stranou. Na zozname darcov strany boli totiž aj ľudia, ktorí tvrdili, že strane peniaze nedali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu