Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Časť odborov pohrozila štrajkom, firmy vraj zneužívajú krízu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť odborárov dnes pohrozila štrajkmi, pretože niektoré firmy podľa nich zneužívajú hospodársku krízu na oslabovanie postavenia zamestnancov.

Využívajú napríklad ich strach zo straty práce a nútia pracovníkov, aby prijali nižšie mzdy, povedal novinárom prezident odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Predstavitelia zamestnávateľov odmietli, že by podniky neprimerane znižovali svoje náklady na úkor zamestnancov.

"Nechceme štrajkovať, ale musíme sa brániť," zhrnul Machyna. Protestovať v čase, keď firmy zápasia s poklesom odbytu svojich výrobkov by síce podľa neho len prehĺbilo ekonomické problémy, ale podniky vraj nesmú neúmerne zvyšovať zaťaženie pracovníkov. Machyna zatiaľ nespresnil, kedy by prípadné štrajky mohli vypuknúť. Zapojili by sa do nich zrejme najmä členovia odborového zväzu KOVO, poznamenal. Vláda sa s odbormi vo februári dohodla, že sa v čase krízy vzdajú protestných akcií. Dohoda sa však podľa skorších vyjadrení nevzťahuje na protesty v jednotlivých podnikoch, ktoré by reagovali na sprísňovanie pracovných podmienok.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili už od začiatku apríla odborári v stredoslovenských strojárňach PPS Group Detva, pretože podnik údajne začal uprednostňovať živnostníkov pred zamestnancami. Odborári dnes tento postup kritizovali. Za živnostníkov totiž nemusia zamestnávatelia platiť povinné odvody do zdravotných poisťovní a Sociálnej poisťovne, čím sa znižujú verejné príjmy. Keďže väčšina živnostníkov zase odvádza najnižšie možné odvody, nenašetria si prostredníctvom nich dostatok peňazí na obdobie, keď ich zastihne choroba či odídu do penzie.

Republiková únia zamestnávateľov však účelové zhoršovanie pracovných podmienok zo strany vedenia závodov a podnikov odmietla. "Nemáme žiadne takéto informácie," povedal tajomník únie Martin Hošták.

Odborový zväz KOVO zároveň odmietol opozičné návrhy na úpravu Zákonníka práce, pretože by podľa jeho predstaviteľov viedli k oslabenej ochrane zamestnancov. Opozícia napríklad presadzuje, aby sa zamestnávateľ mohol so zamestnancom dohodnúť na odpracovaní nadčasov vo väčšom rozsahu, než v súčasnosti. Firmám by to malo umožniť pružnejšie reagovať na výkyvy vo výrobe. Odborári však žiadajú zachovanie terajšieho znenia Zákonníka, pričom väčšie demonštrácie zorganizovali naposledy práve jeho podporu v roku 2007, keď ho schvaľoval parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu