Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

DSS pripustili významné investície do stavby diaľnic

BRATISLAVA - Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) pripustili významné investície do stavby diaľnic a rýchlostných ciest z peňazí ľudí, ktorí si v nich sporia na penzie.

Napísal to dnes denník Sme. Vláda plánuje v najbližšom období zrýchliť tempo budovania infraštruktúry najmä prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva. Negatívne však výstavbu môže ovplyvniť svetová hospodárska kríza, pre ktorú banky sprísnili poskytovanie pôžičiek.

"S investovaním nemáme problém, pokiaľ budeme mať kontrolu nad tým, ako sa peniaze použijú a istotu bezpečného výnosu pre sporiteľov. Keď uvidíme, kto to bude stavať, aká bude návratnosť projektu a čísla tohto biznis modelu budú sedieť, je to lepšie, ako mať peniaze v bankách," povedal šéf Asociácie DSS Peter Socha. Tieto investície by však podľa neho mali byť pod kontrolou Národnej banky Slovenska.

Podľa výkonného riaditeľa asociácie Ivana Barriho by šesť správcov penzií mohlo v krátkom čase napríklad do špeciálnych štátnych dlhopisov, z ktorých by sa budovanie diaľnic financovalo, investovať zhruba 660 miliónov eur (20 miliárd korún).

Súčasný kabinet premiéra Roberta Fica nastavenie dôchodkovej reformy, ktorá ľuďom umožnila, aby si časť peňazí na dôchodky sporili v DSS, dlhodobo kritizuje. Od svojho nástupu vláda presadila viacero zmien v systéme. V súčasnosti sa do jej pozornosti dostali poplatky, ktoré platia klienti správcom penzií. Kabinet ich chce skresať, odvíjať by sa mali od výkonnosti jednotlivých fondov. K predstave DSS o financovaní stavby diaľnic sa zatiaľ premiér ani ďalší ministri nevyjadrili.

Prostredníctvom troch projektov verejno-súkromného partnerstva chce vláda postaviť v krajine asi 150 kilometrov ciest a do roku 2010 prepojiť diaľnicou Bratislavu s Košicami s výnimkou niektorých úsekov s tunelmi. Tie mali byť dobudované do roku 2012. Stavba diaľnic by údajne mohla podporiť ekonomický rast krajiny, ktorý výrazne spomalí hospodárska kríza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu