Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico chce výrazne znížiť poplatky do DSS

BRATISLAVA - Vláda sa chystá výrazne skresať poplatky, ktoré platia klienti dôchodkovým správcovským spoločnostiam. Novinárom to dnes po rokovaní kabinetu povedal premiér Robert Fico.

Výška poplatkov DSS, ktoré spravujú peniaze na starobné penzie v druhom dôchodkovom pilieri pre zhruba 1,5 milióna Slovákov, sa podľa neho má odvíjať od výkonnosti jednotlivých fondov.

"Je to významné zníženie poplatkov. Toto je absolútna priorita, na ktorú sa teraz sústreďujeme," vyhlásil Fico. Prípadné ďalšie zmeny v nastavení dôchodkového systému, ktoré by súčasná vláda zvažovala, odmietol komentovať. Naznačil však, že DSS-kám by mohla pribudnúť povinnosť znášať prípadné straty klientov.

Zástupcovia vlády v posledných týždňoch viackrát ohlásili, že sporenie na dôchodky v druhom pilieri sa nevyhne ďalším zmenám. Minister financií Ján Počiatek pritom nevylúčil ani úpravu percenta povinných dôchodkových odvodov, ktoré smerujú na súkromné účty v DSS. Odvody sa v súčasnosti delia medzi DSS a Sociálnu poisťovňu na polovicu. Úpravu tohto pomeru výrazne v prospech Sociálnej poisťovne navrhli tento týždeň odborári. Ministerstvo práce pripustilo, že prerozdelenie percenta odvodov je témou na širšiu diskusiu.

Správcovské spoločnosti podľa denníka Hospodárske noviny vyberajú dva poplatky. Prvým je jedno percento z mesačného príspevku na účet sporiteľov, ďalší predstavuje 0,065 percenta z priemernej mesačnej hodnoty majetku. Rastové fondy, v ktorých DSS sústreďujú najviac peňazí sporiteľov a podstupujú pri investovaní najvyššie riziko, zaznamenali v uplynulom období straty pre finančnú krízu. Prepad výnosov však bol menší než v prípade iných finančných spoločností. Vláda pri návrhoch zmien v druhom pilieri obvykle argumentuje deficitom v Sociálnej poisťovni, ako aj dopadmi hospodárskej krízy. Kríza bola pre kabinet tiež dôvodom, pre ktorý presadil po druhý raz možnosť voľne vystupovať i vstupovať zo sporenia v DSS.

Možnosť odkladať si peniaze na penziu v jednej zo šiestich DSS zaviedla bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Súčasný kabinet Roberta Fica je známy kritickým postojom k nastaveniu dôchodkovej reformy, od nástupu k moci v ňom presadil viacero zmien údajne v neprospech DSS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu