Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Úsek D1 Sverepec - Vrtižer spojí Bratislavu a Žilinu

BRATISLAVA - Úsek diaľnice D1 Sverepec - Vrtižer je podľa ministerstva dopravy kľúčovým úsekom pre dobudovanie diaľničného spojenia Bratislavy a Žiliny a zároveň dôležitou súčasťou transeurópskej siete spájajúcej severnú a južnú Európu.

Výstavba diaľničného úseku v dĺžke 9 595 metrov, ktorého súčasťou je 17 mostných objektov v dĺžke 4 430 metrov, vyrieši aj dlhodobé problémy s bezpečnosťou, nadmerným dopravným a environmentálnym zaťažením v Považskej Bystrici. V piatok o tom informoval hovorca a poradca ministra dopravy Ľubomír Karásek v súvislosti s tým, že Európska komisia (EK) 18. februára schválila na už rozostavaný diaľničný úsek Sverepec - Vrtižer nenávratný finančný príspevok vo výške 263,473 mil. €.

Prostriedky budú použité z Kohézneho fondu v rámci Operačného programu (OP) Doprava 2007 až 2013. V rámci stavby bude vybudované centrum údržby a viacero opatrení zameraných na ochranu životného prostredia, eliminujúce negatívny vplyv cestnej dopravy na obyvateľov Považskej Bystrice.

Uvedený diaľničný úsek je prvým veľkým projektom schváleným na financovanie Európskou komisiou z celého programu podpory Európskeho spoločenstva na Slovensku. Rozhodnutie EK o schválení finančného príspevku je podľa rezortu dopravy výsledkom cieľavedomej práce zamestnancov ministerstva dopravy, Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), projektantov a expertov z poradenských spoločností, ktorí sa podieľali na spracovaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Ministerstvo dopravy v spolupráci s NDS, Slovenskou správou ciest a Železnicami Slovenskej republiky pripravili päť veľkých projektov s investičnými nákladmi viac ako 900 mil. €. Tie sú v súčasnosti prerokovávané s Európskou komisiou.

"Je reálny predpoklad, že tieto projekty by mali byť v priebehu šiestich mesiacov predložené na EK a schválené," dodal rezort dopravy. Projekty financované z OP Doprava 2007 až 2013 je určená pomoc vo výške 3,8 mld. €, čo predstavuje približne tretinu z celkového objemu podpory spoločenstva pre SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu