Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zákon o zákaze pitia alkoholu posunuli do druhého čítania

BRATISLAVA - Národná rada posunula do druhého čítania návrh novely zákona poslankýň za ĽS-HZDS Kataríny Tóthovej a Ľudmily Muškovej, ktorá zakazuje mladým do 18 rokov piť alkoholické nápoje. Podľa návrhu by učitelia, riaditelia škôl, lekári, štátni, obecní a železniční policajti mali povinne nahlasovať popíjanie neplnoletých.

Rodičia pristihnutých detí by mali za pitie dieťaťa platiť pokutu, v prípade opakovania problému s pitím by mali mladiství zakázané chodiť do reštaurácií či iných zariadení, kde sa podáva alkohol.

Novelu prvý raz prijal parlament v máji minulého roka, prezident Ivan Gašparovič ju však nepodpísal. Novela mala podľa neho viaceré nedostatky. Minulý rok ju kritizovalo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s tým, že "jeho vykonateľnosť je viac ako obmedzená" a môže sa stať, že zákon sa dostane len do formálnej pozície. Súčasné zákony neupravujú popíjanie mladých, zakazuje sa len predaj a nalievanie alkoholu ľuďom mladším ako 18 rokov

Poslanci odmietli pokračovať v prerokovávaní návrhu novely zákona o lesoch poslankyne Jarmily Tkáčovej (SDKÚ-DS). Normou chcela dosiahnuť, aby prostriedky vytvorené činnosťou štátneho podniku Lesy SR a získané predajom dubiózneho majetku boli určené na opatrenia na ochranu zdravotného stavu lesov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu