Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Londýn: Zákaz alkoholu deťom do 15 rokov!

BRATISLAVA - Deti mladšie ako 15 rokov by vôbec nemali piť alkohol ani v malých množstvách, môže to totiž viesť k nenapraviteľným škodám.

Uviedol to hlavný poradca britskej vlády pre zdravotníctvo Liam Donaldson v správe vychádzajúcej z lekárskeho výskumu. Odborníci sú znepokojení nárastom spotreby zázvorového piva a ochorení pečene vyplývajúcich z konzumácie alkoholu u mladých ľudí. Odporúčanie považujú za potrebný krok, ktorý by zabránil dostupnosti alkoholu v príliš mladom veku. Vláda má v najbližších dňoch zverejniť vôbec prvú smernicu o problematike alkoholu a detí, aj keď o jej legislatívnej podpore zatiaľ neuvažuje. K smernici sa verejnosť bude môcť vyjadriť počas troch mesiacov.

Donaldson uviedol, že tínedžeri starší ako 15 rokov by rovnako nemali piť alkohol, ak, tak len pod dohľadom rodiča, prípadne opatrovateľa. Zdôraznil pritom, že mladí ľudia vo Veľkej Británii pijú príliš veľa, pričom okolo 300 tisíc detí vo veku 11 až 15 rokov cez víkend bežne popíja. Z výskumu napríklad vyplynulo, že najmenej raz do týždňa alkohol pije 20 percent 13-ročných detí. Britské zákony umožňujú rodičom dať doma alkohol deťom nad 5 rokov, v obchode si ho legálne môžu kúpiť od 18 rokov. Ako však Donaldson zdôraznil, "obdobie detstva by malo byť absolútne bez alkoholu."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu