Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Opozícia viaceré krízové opatrenia v parlamente podporí

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Opozícia viaceré z opatrení, ktoré vzišli z rokovaní Rady pre hospodársku krízu, v Národnej rade SR podporí. Povedal to po utorňajšom stretnutí opozičných lídrov so zástupcom opozície v rade Vladimírom Tvaroškom predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Podľa neho totiž ide zväčša o návrhy, s ktorými pôvodne prišla práve opozícia. "Sú z našej dielne. Pripomeniem, že napríklad o odpočítateľnej položke pri dani z príjmov, o jej zvýšení, sme hlasovali na návrh Ivana Mikloša ešte v auguste minulého roku. Takže takéto opatrenia, ktoré naozaj idú k cieľu, podporíme aj na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady SR," povedal Dzurinda.

Podľa opozície však stále z rokovaní Rady pre hospodársku krízu neprišli zásadné návrhy, ktoré by dodali ekonomike potrebný impulz. "Sme presvedčení, že slovenská ekonomika takýto silný impulz potrebuje. Všetci sme sa zhodli, že ťažisko takýchto opatrení treba hľadať v znižovaní dane z príjmov, v znížení odvodov, urobení poriadku v tejto odvodovej komplikovanosti a napokon aj v Zákonníku práce," dodal predseda SDKÚ-DS.

Opozícia zároveň vyzýva aj na opatrenia, ktoré by zvýšili tlak na šetrenie verejných zdrojov, a to napríklad v zefektívnení systému verejného obstarávania. "Tieto návrhy budeme naďalej presadzovať prostredníctvom pána Tvarošku, ale aj my politici v Národnej rade SR," konštatoval Dzurinda.

Opozícia pritom už skôr informovala, že bude žiadať zaradiť do programu nadchádzajúcej parlamentnej schôdze, ktorá začína v utorok popoludní, aj debatu o riešení dopadov finančnej a hospodárskej krízy ale aj o záveroch plynovej krízy. Podľa vyjadrení jej zástupcov, ak sa nepodarí tieto body do programu schôdze dostať, zrejme budú žiadať mimoriadnu schôdzu.

Lídri opozičných strán sa však v utorok zhodli aj na tom, že z programu nadchádzajúcej schôdze bude treba vyradiť bod, v ktorom sa navrhuje vyslovenie súhlasu poslancov parlamentu s Európskou sociálnou chartou, ktorá upravuje ekonomické a sociálne práva. "Ak ratifikujeme dnes Európsku sociálnu chartu, tak si zviažeme ruky. Zavesíme si na krk také bremeno, ktoré sa obráti proti ľuďom napríklad v oblasti nových pružných foriem zamestnávania," povedal Dzurinda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu