Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Opozícia vo vláde prehĺbila krízu, ignorujme ju, vraví Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Najsilnejšia vládna strana premiéra Roberta Fica sa oficiálne rozhodla ignorovať opozíciu.

"Predsedníctvo odporučilo nominantom strany Smer-sociálna demokracia nevšímať si opozíciu v jej aktivitách, pretože je úplne evidentné, že opozícia, ktorá nielen morálne zlyhala - videli sme to pri kupovaní poslancov, ale ktorá aj svojou politikou prispela k prehĺbeniu krízy na Slovensku, aby nebola súčasťou nejakých rozhodnutí, pretože nemá žiadne morálne ani iné právo sa takýchto rozhodovacích procesov zúčastňovať," vyhlásil Fico po predsedníctve Smeru-SD.

Kým politika bývalých vlád viedla k ekonomickým problémom, Ficova vláda ich naprávala. "Nemôžeme opomenúť, že tu bola osem rokov neoliberálna pravicová politika, ktorá významne prispela k tomu, že Slovensko malo veľké predpoklady, aby kríza bola podstatne hlbšia. My sme zatiahli v roku 2006 záchrannú brzdu a robili sme opatrenia v čase konjunktúry, nie krízy, ktoré Slovensko stavajú do polohy štátu, ktorý nemusí hovoriť o desaťpercentnom deficite, ktorý nemusí dávať obrovské investície do oblastí, kde možno iné štáty musia byť aktívne," povedal premiér.

Zároveň však opozíciu vyzval, aby sa v parlamente konštruktívne zapojila do diskusie o návrhoch, ktoré predkladá Rada pre hospodársku krízu. Môže pritom hovoriť aj o svojich predstavách, kto nesie akú politickú zodpovednosť, ale nie, aby vládu atakovala. Predsedníctvo Smeru-SD tiež zaviazalo svojich nominantov, či už vo vláde, v parlamente alebo iných funkciách, aby "všetku svoju energiu zásadne venovali len a len likvidácii dopadov krízy."

Smer-SD potvrdil plnú podporu strany kandidatúre Ivana Gašparoviča na prezidenta. Fico povedal, že si nie je vedomý jeho prešľapov proti ústave, aj keď bol poslancom v čase, keď Gašparovič ako predseda parlamentu vylúčil poslanca a odmietol mu vrátiť mandát po rozhodnutí Ústavného súdu SR. "Ja neviem o tom, že by bol urobil nejaké kroky v rozpore s Ústavou SR," uviedol Fico. Rovnako mu neprekáža, že Gašparovič bol v čase tzv. mečiarovskej privatizácie vrcholným predstaviteľom HZDS. Smer v opozícii na billboardoch upozorňoval, že ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne za Dzurindu. Mečiar, koaličný partner Fica, dnes tvrdí, že Gašparovič bol priamo za privatizáciami, napr. Nafty Gbely.

"Ak máte niečo proti pánovi Gašparovičovi z minulosti, kľudne na tom pracujte," vyzval novinárov. Zopakoval, že Gašparovič je podľa Smeru-SD dobrý prezident a bude dobrým prezidentom aj v ďalšom volebnom období. "Sme presvedčení, že vykonáva svoj mandát tak, ako mu káže Ústava SR," povedal. Gašparovič "má silné národné a sociálne postoje", čo je pre Smer-SD veľmi dôležité.

Fico zopakoval, že Gašparovič sa ako prezident osvedčil, získal si dôveru ľudí. Predsedníctvo Smeru-SD kritizovalo médiá, že prenasledujú Gašparoviča za každú malú chybičku a prerieknutie, ale ignorujú "vážne pochybenia" iných kandidátov, najmä opozičnej Ivety Radičovej. Médiá by mali kandidátom vytvoriť demokratické prostredie, aby mali "rovnosť zbraní".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu