Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala od marca zvýšiť

BRATISLAVA - Nezdaniteľná časť základu dane pre daňovníkov by sa mala od marca tohto roka zvýšiť z 3 435,2 € na 4 017,8 €. Tento krok oznámil po včerajšom rokovaní Rady pre hospodársku krízu premiér Robert Fico.

Aj týmto krokom chce vláda poskytnúť stimul slovenskej ekonomike na prekonanie dôsledkov hospodárskej krízy. Premiér taktiež oznámil zvýšenie zamestnaneckej prémie pre nízkopríjmové skupiny zamestnancov. Podľa Fica tak budú mať ľudia s nižšími príjmami od 1. marca tohto roka o niečo viac na výplatných páskach. Premiér však odmietol znižovanie rovnej dane.

"Vláda Slovenskej republiky nebude súhlasiť so znižovaním daní," povedal premiér s tým, že žiadna krajina v Európe nejde touto cestou. Ako ďalej premiér po druhom rokovaní rady povedal, prioritou v tomto roku budú aj PPP projekty, prostredníctvom ktorých by sa malo preinvestovať 1,33 mld. €. Vláda sa chce taktiež sústrediť na maximalizáciu čerpania eurofondov či administratívne zjednodušenie podnikania. Rovnako rada rozhodla o skrátení lehoty na vrátenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty zo 60 na 30 dní. Podľa premiéra by o konkrétnych opatreniach mal kabinet rokovať už budúci týždeň, pričom by následne mali byť prerokované aj v

Vláda sa tak naďalej bude spoliehať z veľkej časti aj na veľké verejné projekty. Podľa Fica bude kabinet ešte skúmať, či sa procesy ich príprav nedajú ešte viac urýchliť aj za cenu novelizácie zákonov. Okrem dopravnej infraštruktúry pritom hovorí aj o ďalších projektoch. "Do týchto verejných projektov zaraďujeme terminál na bratislavskom letisku. Dúfam, že pôjdeme do cyklotrónového centra v Bratislave, sú tu iné projekty v oblasti železničnej a telekomunikačnej infraštruktúry," dodal predseda vlády.

Okrem toho by sa mali zjednodušovať podmienky pre poskytovanie investičných stimulov či zvyšovať suma úverov, za ktoré bude sčasti preberať garanciu štát. Vláda sa chce pritom intenzívnejšie zaoberať aj vedou a výskumom. "Urýchlime poskytovanie stimulov pre výskum a vývoj vykonávaných podnikateľmi," povedal premiér.

O vyčlenení ďalších finančných prostriedkov, okrem už avizovaných 332 mil. eur, sa pritom zatiaľ nerozpráva. "Čo sa týka celkovej kvantifikácie dopadov, ešte stále pracujeme v možnostiach, ktoré sme si doteraz vytvorili tou realokáciou tých 10 mld. Sk (332 mil. eur). Všetky tie opatrenia, ktoré sme doteraz avizovali, by mali byť menej ako 10 mld. Sk (332 mil. eur)," doplnil minister financií Ján Počiatek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu