Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vláda schválila návrh balíčka príspevkov na podporu zamestnanosti

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Nové príspevky pre zamestnávateľov a zamestnancov a ďalšie podporné programy majú v čase globálnej hospodárskej krízy prispieť k udržaniu a tvorbe pracovných miest na Slovensku.

Návrhy viacerých opatrení na podporu zamestnanosti, na ktoré štát plánuje vynaložiť asi 132,78 milióna eur (zhruba štyri miliardy Sk), dnes schválila vláda Roberta Fica. Kabinet chystá aj druhý balíček opatrení, ktoré by mali napomôcť udržať hospodársky rast krajiny.

"Je ich sedem, tých opatrení. Smerujú do podpory zamestnancov, zamestnávateľov i uchádzačov o zamestnanie," povedala novinárom o opatreniach po mimoriadnom rokovaní vlády ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD).

Návrh nových príspevkov na podporu trhu práce schválil kabinet v novele zákona o službách zamestnanosti. Finančnú podporu by mali dostávať zamestnávatelia napríklad na podporu udržania a vytvárania pracovných miest, prekonať obdobie krízy majú pomôcť tiež príspevky ku mzde zamestnanca. Ďalšie peniaze pôjdu na podporu samostatne zárobkovej činnosti či zriadenie živnosti v oblasti spracovania poľnohospodárskych výrobkov. Materiál by mal parlament v skrátenom konaní prerokovať na schôdzi, ktorá sa začne v utorok.

Vláda plánuje na zmiernenie dopadov krízy na slovenskú ekonomiku vynaložiť celkovo 332 miliónov eur (asi desať miliárd korún). "Už dnes vieme, že z hľadiska prijatia balíčka opatrení táto suma nebude asi vyčerpaná," poznamenala Tomanová. Peniaze na podporu zamestnanosti a hospodárskeho rastu chce kabinet ušetriť na vlastnej spotrebe, výdavky by mali znížiť všetky ministerstvá a úrady.

Hospodárska kríza už zasiahla viaceré slovenské podniky, ktoré pre pokles objednávok zo zahraničia obmedzili výrobu a ohlásili prepúšťanie. Miera evidovanej nezamestnanosti v krajine koncom vlaňajška stúpla na 8,39 percenta, ešte v auguste pritom dosiahla historické minimum 7,36 percenta. V závere januára bolo ohrozených zhruba 10.000 pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu