Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Statici varujú: Spadne ďalšia časť Trenčianskeho hradu!

Trenčiansky hrad
Trenčiansky hrad

TRENČÍN - Trenčiansky hrad sa rúca! Padá ďalší múr! Zatiaľ to bolo iba zopár kameňov, ale tony muriva zo západného opevnenia sa môžu zrútiť každou minútou. Statici tvrdia: Je to horšie, ako sme si pôvodne mysleli. Možno spadne až o 50 percent viac kameňov ako vlani v marci, keď sa z opevnenia uvoľnilo 1 100 ton muriva.

Podľa statika Jozefa Závackého je problém v múre západnej hradby. "Ešte vlani sme odhadli jeho životnosť na 5 rokov. Dnes vieme, že múr prežije 1 - 2 zimy, ale viac určite nie!" tvrdí statik. "Nemôžeme však zbúrať, či vyhodiť do vzduchu celý múr, musíme odstrániť tú časť, ktorá sa už nedá zachrániť." Podľa statika sa opevnenie vydúva von a tento posun sa zrýchľuje. "Od marca 2003 do júna 2004 sa múr posunul o 11 centimetrov. Za posledné 3 mesiace sme však zaznamenali 7-centimetrový posun, čo je asi 1,8-násobné zvýšenie rýchlosti," povedal.

V múre je už taká veľká dutina, že do nej môže vliezť človek a vypadávajú z nej veľké kamene. Experti varujú, aby k múru nikto nechodil. "Je to neprijateľné riziko," skonštatoval J. Závacký. Padajúce kamene by mali podľa neho zadržať zábrany, ktoré sú pod múrom. Pripustil, že ohrozený je aj podnik, ktorý sa nachádza v jeho blízkosti. Ozývajú sa aj pamiatkari. Odmietli zámer Trenčianskeho samosprávneho kraja postaviť na hrade hotel či lanovku, čo chcú financovať Nóri. "Prioritou je odstrániť havarijný stav objektov na hrade. Stavba ďalších by mala byť minimalizovaná," povedala riaditeľka pamiatkarov v Trenčíne Eva Gazdíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu