Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Žilinčania protestovali proti skládke s lampiónmi a zvoncami

ŽILINA - Asi 40 ľudí s lampiónmi a zvoncami v piatok pochodovalo ulicami žilinskej mestskej časti Považský Chlmec, aby protestovalo proti tamojšej skládke odpadov.

Podľa nich malo smetisko fungovať do konca minulého decembra, úrady však údajne nezákonne povolili jeho činnosť do leta tohto roku. Chlmčanom zatiaľ nepomohlo, že o probléme vraj vedia aj prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a európske inštitúcie. Proti skládke sa búria aj obyvatelia Pezinka.

"Vadí nám, že skládka je blízko našich obydlí. Nespĺňa základné kritériá, ktoré skládky majú mať. Nemá zariadenie na umývanie kolies áut, ktoré s odpadom jazdia po hlavnej ceste. Skládka nemá tesnenie, všetko ide do zeme," poznamenala šéfka občianskeho združenia Budúcnosť Považského Chlmca Anna Smikoňová. Podľa nej proti skládke, ktorá sa nachádza len asi sto metrov od domov, bojujú miestni obyvatelia už od roku 1990. Nespokojní ľudia upozornili, že skládku mali už viac ráz uzavrieť. Tamojšia inšpekcia životného prostredia však podľa nich v rozpore so zákonom jej fungovanie predlžuje. Teraz by sa mali smeti na skládku vyvážať do 15. júla tohto roku. Stanovisko inšpekcie sa nepodarilo získať.

Proti zvážaniu odpadov do svojho mesta dlhodobo protestujú tiež Pezinčania, podľa ktorých je i táto skládka nezákonná. Odporcovia spornej skládky sa chcú obrátiť na Ústavný súd, ak neuspejú s odvolaním na Najvyšší súd proti jej výstavbe. Od Najvyššieho súdu žiadajú, aby zrušil verdikt Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá výstavbu skládky povolila. Zároveň chcú, aby jej súd vrátil rozhodovanie o výstavbe skládky na nové konanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu