Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smolenice protestujú proti spaľovni, ktorú chce postaviť Chemolak

TRNAVA/ SMOLENICE – Občania Smoleníc v okrese Trnava nesúhlasia so spaľovňou nebezpečných chemických odpadov, ktorú plánuje vybudovať spoločnosť Chemolak a.s. Obec sa do 29. januára môže ako dotknutý orgán vyjadriť k zámeru výstavby spaľovne, ktorý dostali z Ministerstva životného prostredia SR

„Pracujeme na kampani, ako výstavbe spaľovne zabrániť,“ uviedol starosta obce Pavol Zárecký. „Vzbudilo to veľký rozruch, spisuje sa petícia a vzniká aj občianska iniciatíva proti spaľovni,“ dodal. Podľa starostu by zariadenie tohto typu v rekreačnej oblasti Smoleníc pôsobilo ako päsť na oko.

„Verím, že je to potrebné, ale nerozumiem, prečo práve v blízkosti chránenej krajinnej oblasti a centra cestovného ruchu.“ Spaľovňa má vzniknúť v areáli závodu, ktorý je v okrajovej časti obce. V jeho tesnej blízkosti sa však nachádza bytovka s 35 bytmi, rodinné domy a hotel. Podľa výrobného riaditeľa spoločnosti Chemolak a.s. Ľuboša Oberta má zariadenie spĺňať všetky normy SR a EÚ, preto sa občania nemusia obávať škodlivín v ovzduší.

„Takéto zariadenie je potrebné. Všetci chcú likvidovať odpad, ale nikto nechce spaľovne vo svojej blízkosti,“ skonštatoval. Podľa Oberta výstavba spaľovne závisí od stanoviska dotknutých orgánov, v súčasnosti sa posudzuje vplyv projektu na životné prostredie.

„Neplánujeme stavať niečo, čo by bolo v rozpore s legislatívou alebo by neprešlo schvaľovacím procesom,“ uviedol. Spaľovňa nebezpečného chemického odpadu má slúžiť nielen na likvidáciu odpadu Chemolaku a.s., ale aj externých organizácií, jej kapacita má byť asi tritisíc ton odpadu ročne. Plánované investície na vybudovanie zariadenia sú okolo päť miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu