Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Žalobu pezinských aktivistov voči rozhodnutiu o skládke zamietli

Protest proti pezinskej skládke.
Protest proti pezinskej skládke.

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave (KS) dnes zamietol žalobu občianskych aktivistov a mesta Pezinok voči rozhodnutiu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá povolila budovanie kontroverznej skládky v meste.

Žalobcovia argumentovali najmä tým, že inšpekcia sa mala vysporiadať s otázkou právneho nástupníctva, no nevysporiadala sa podľa nich ani s tým, že stavba sa buduje načierno a neoverila si, či je v súlade s územným plánom mesta. Namietali aj porušenie ústavných práv vyplývajúcich z medzinárodných práv. Súd skonštatoval, že integrovanému povoleniu predchádzalo územné konanie, ktoré právoplatným rozhodnutím umiestnilo skládku v novej jame v Pezinku.

Zástupca SIŽP sa na pojednávanie nedostavil. Voči rozhodnutiu súdu sa možno do 15 dní od jeho doručenia odvolať, o odvolaní rozhoduje Najvyšší súd SR. "Určite využijeme svoje právo a ako to bude možné, odvoláme sa," reagovala právna zástupkyňa žalobcu Zuzana Dlugošová.

"Územné rozhodnutie vychádzalo zo záväzného územného plánu VÚC Bratislavského kraja a z nariadenia vlády SR z roku 1998, ktorým bola zriadená skládka odpadov v lokalite nová jama. Tiež bolo vydané v súlade s programom odpadového rozhodnutia mesta," spresnil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Všetky kroky SIŽP, ktoré mali smerovať k spoločnosti Westminster Brothers a v čom žalobcovia videli hlavné pochybenie, nasledovali podľa neho až po vydaní týchto rozhodnutí, preto ich súd považoval za irelevantné. "Úlohou súdu bolo posúdiť a preskúmať zákonnosť o rozhodnutí integrovaného povolenia, pričom v tomto konaní sa riadne konalo len so spoločnosťou Ekologická skládka, a.s.," dodal.

Jan Man starší zo spoločnosti Ekologická skládka, ktorá je investorom kontroverznej skládky odpadov, sa rozhodnutiu súdu veľmi teší. Man tiež zdôraznil, že rozhodnutie správnych orgánov rešpektoval a tak to bude aj v tomto prípade, ďalej to komentovať nechcel. "Čaká ma v Pezinku práca a budem pracovať tak, ako som pracoval doteraz," povedal.

Rozhodnutie krajského súdu bolo pre aktivistov veľkým sklamaním, stále trvajú na tom a sú presvedčení, že rozhodnutie SIŽP bolo vydané v prospech Ekologickej skládky. "Súd fakticky, veľmi nepresne a nekorektne odôvodnil svoje rozhodnutie," povedala Dlugošová. Zároveň dúfa, že rozsudok neovplyvní rozhodovanie MŽP SR, ktoré v mimoodvolacom konaní rozhoduje o zákonnosti budovania skládky, a že rezort si utvorí vlastný názor. "Dôvody krajského súdu o zamietnutí našej žaloby ma nepresvedčili.

Trvám na tom, že máme kopu dôkazov a dôvodov pre naše argumenty," konštatovala právnička občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta Zuzana Čaputová. Netreba už podľa nej opakovať veci o zmiznutých zadných stranách, opakovaných rozhodnutiach, podvode, že 10 mesiacov sa niekto považuje za stavebníka a zrazu ním nie je. Je tu kopa faktov, ktoré boli značne podozrivé. Zároveň doplnila, že sa nevie zbaviť pocitu, že o tejto veci bolo už vopred rozhodnuté.

"Pripúšťal som, že súd môže byť predpojatý. Tohto pocitu som sa počas celého pojednávania nemohol zbaviť, lebo sudkyňa niekoľkokrát úplne neopodstatnene označila naše právne zástupkyne, že zavádzajú verejnosť, hoci ich argumenty boli vždy korektné a presné," reagoval Jaroslav Pavlovič z občianskej iniciatívy.

Súd tiež podľa neho úplne ignoroval fakty, ktoré doložili, z čoho bolo podľa neho jasné, že má už vopred vytvorený názor. "Súd postupoval nekorektne, pracoval selektívne a účelovo. Je to len ukážka toho, kam až tá špina v našej spoločnosti siaha," pohoršoval sa. Pezinský primátor Oliver Solga tiež netajil sklamanie, povedal iba to, že "svoje jediné dieťa bude presviedčať, aby sa z tohto štátu odsťahovalo".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu