Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

MŽP: Budovanie skládky v Pezinku je zákonné

Protest občanov proti skládke
Protest občanov proti skládke

BRATISLAVA/PEZINOK - Kontroverzná skládka odpadov v Pezinku sa podľa MŽP buduje zákonne. Ministerstvo dnešným dňom ukončilo mimoodvolacie konanie, ktorého cieľom bolo určiť zákonnosť budovania skládky.

Informoval o tom hovorca MŽP SR Peter Višváder. "Cieľom mimoodvolacieho konania bolo prešetriť zákonnosť postupu Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Ministerstvo v postupe a rozhodovaní Slovenskej inšpekcie životného prostredia nezistilo žiadne pochybenie," vysvetlil. MŽP SR súčasne ruší predbežné opatrenie, ktoré vydalo v tejto veci vlani 25. novembra spoločnosti Westminster Brothers. Jaroslav Pavlovič z občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta povedal, že z rozhodnutia ministerstva je prekvapený a nevie si predstaviť dôvody, prečo tak konalo. "Predpokladal som, že ministerstvo napraví predbežné opatrenie a uloží ho firme Ekologická skládka, ktorá je investorom skládky," reagoval.

Mesto Pezinok a občianski aktivisti, ktorí nesúhlasia s výstavbou skládky v meste, sa odvolajú na Najvyšší súd SR. Odvolajú sa voči rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave, ktorý 4. decembra zamietol ich žalobu voči rozhodnutiu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá povolila budovanie skládky v meste. Žalobcovia vtedy argumentovali najmä tým, že inšpekcia sa mala vysporiadať s otázkou právneho nástupníctva. Nevysporiadala sa s tým, že stavba sa buduje načierno a neoverila si, či je v súlade s územným plánom mesta. Namietali aj porušenie ústavných práv vyplývajúcich z medzinárodných práv.

Spor sa začal v roku 2002. Spoločnosť Ekologická skládka požiadala o územné rozhodnutie pre novú skládku. Mesto však vtedy v územnom pláne skládku zakázalo. V auguste 2006 sa prednostom Krajského stavebného úradu stal syn majiteľa spoločnosti Ekologická skládka Ján Man mladší. V novembri stavebný úrad v Pezinku projekt zamietol. Spoločnosť sa odvolala na krajský stavebný úrad, ktorý ho povolil. Po tom, ako v roku 2006 v septembri Inšpektorát životného prostredia skládku povolil, začali protesty miestnych obyvateľov.

Kontroverzná skládka sa nachádza 280 metrov od obydlí a 400 metrov od centra mesta. Aktivisti už proti nej viackrát demonštrovali, naposledy pred úradom vlády. Výstavba skládky podľa Pavloviča pokračuje. "Inšpekcia má povinnosť oznámiť mestu začiatok kolaudačného konania skládky. To sa zatiaľ nestalo. Podľa neoficiálnych informácií by ju však mohli asi začiatkom februára skolaudovať," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu