Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pezinskí aktivisti chcú proti skládke bojovať aj na Ústavnom súde

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Odporcovia spornej pezinskej skládky sa chcú obrátiť na Ústavný súd, ak neuspejú s odvolaním na Najvyšší súd proti jej výstavbe. Povedali to dnes zástupcovia občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta. Pezinčania proti zvážaniu odpadov do svojho mesta dlhodobo protestujú, skládka je podľa nich nezákonná.

"Pokiaľ neuspejeme na Najvyššom súde, ešte nám ostáva Ústavný súd a pokiaľ by sme neuspeli ani tam, tak budeme zvažovať ďalšie medzinárodné súdy," povedal Jaroslav Pavlovič z iniciatívy.

Aktivisti napadli rozhodnutie Krajského súdu minulý týždeň. Od Najvyššieho súdu žiadajú, aby zrušil verdikt Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá výstavbu skládky povolila. Zároveň chcú, aby jej súd vrátil rozhodovanie o výstavbe skládky na nové konanie.

Spolu s odvolaním požiadali Pezinčania aj o odklad vykonateľnosti rozhodnutia, ktorým by dosiahli zastavenie prác na skládke. "Žiadame súd, aby zachoval faktický stav dovtedy, kým bude rozhodnuté o zákonnosti povolenia," uviedla právna zástupkyňa odporcov skládky Zuzana Čaputová.

Krajský súd v decembri rozhodol, že rozhodnutie SIŽP povoliť výstavbu skládky bolo zákonné. Súd tak neuznal argumenty aktivistov, podľa ktorých je výstavba v rozpore s územným plánom. Postup inšpekcie posudzovalo aj ministerstvo životného prostredia, ktoré výstavbu skládky pozastavilo, neskôr však svoje rozhodnutie zrušilo.

Proti zvážaniu odpadov na skládku, ktorá by mala slúžiť aj pre Bratislavu, protestovali aktivisti aj demonštráciami či protestným pochodom z Pezinka do Bratislavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu