Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUALIZOVANÉ Pri Gabčíkove evakuovali loď, hrozí jej potopenie

Vodné dielo Gabčíkovo
Vodné dielo Gabčíkovo

GABČÍKOVO - Neďaleko Gabčíkova dnes popoludní evakuovali posádku nákladnej lode, ktorá sa nebezpečne naklonila a hrozí jej potopenie.

Nehoda sa stala blízko ľavej plavebnej komory dunajského vodného diela a vyžiadala si prerušenie lodnej dopravy cez Gabčíkovo. Povedal to šéf Štátnej plavebnej správy Jozef Moravčík. 

"Momentálne sú aktivované všetky záchranné zložky a robia sa všetky záchranné práce, aby sme predišli tejto situácii (potopeniu)," poznamenal Moravčík, podľa ktorého ide o tlačný remorkér a dve bočne zviazané plavidlá. Presnú príčinu, prečo sa remorkér naklonil a hrozí mu potopenie, nevedel Moravčík povedať. Pravdepodobnou príčinou mohol byť zle rozložený náklad, v dôsledku čoho sa dve plavidlá rozopli. Záchranári začali po evakuácii prekladať z lode tovar. Loď podľa Moravčíka prevážala 600 ton ocele a plavila sa pod nemeckou vlajkou. 

Obe plavebné komory gabčíkovského vodného diela, ktorými prechádzajú lode, sú dočasne uzatvorené. "Okamžite ako bude vykonaná záchranná akcia, budú plavebné komory otvorené," dodal Moravčík. Dokedy budú záchranné práce pokračovať, a či sa loď podarí zachrániť, nevedel povedať. Vážnejšia nehoda na Dunaji sa stala v roku 2005, keď vypukol požiar na rumunskej výletnej lodi. O život prišla jedna žena. Pred približne tromi rokmi na rieke v Bratislave havaroval nákladný čln. Nehoda si nevyžiadala žiadnych zranených, do rieky však vytiekol benzín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu