Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rakúšania nám nečakane poslali ľadovce, plavba sa zastavuje!

Ľadoborec pri Čunove Zobraziť galériu (20)
Ľadoborec pri Čunove

BRATISLAVA – Rakúšania nám dnes ráno bez ohlásenia pustili Dunajom o 100 percent viac vody aj s ľadovcami. Okolo tretej popoludní začal preto ľadoborec pri Čunove rozbíjať zamrznutú rieku, aby sa príval ľadovcov dostal do starého koryta Dunaja. Od 18.00 hod. bude zastavená aj plavba na úseku Bratislava - Kližská Nemá. Dokedy, to sa ešte nevie. Lode už preto začínajú kotviť v prístavoch. Dunaj stúpne večer v Bratislave o viac ako pol metra. Topky.sk o situácii informoval riaditeľ závodu Vodné dielo Gabčíkovo Slovenského vodohospodárskeho podniku Ján Stoličný.

Rakúšania o ôsmej ráno zvýšili prietok vody zo 600 metrov kubických za sekundu na 1200. Neskôr ho znížili. Svojim slovenským partnerom však túto skutočnosť vôbec neoznámili, uviedol Stoličný. Ten si takéto správanie rakúskych kolegov nevie vysvetliť. Tiež poznamenal, že na rakúskom a nemeckom úseku Dunaja je zastavená plavba už druhý deň.

Dunaj podľa riaditeľa Gabčíkova stúpne v Bratislave asi o 60 centimetrov. „Podľa toho, čo sme videli na internetových stránkach, na jednotlivých profiloch na rakúskom území, tak predpokladáme, že v profile Bratislava to bude asi 60 centimetrov. To by sa malo prejaviť dnes popoludní, respektíve vo večerných hodinách. Túto vlnu chceme využiť na to, aby sme aj my preplavili určité množstvo ľadu do starého koryta Dunaja. Samozrejme, že v spolupráci s maďarskou stranou,“ vysvetlil Stoličný.

Súčasne obdobie podľa neho plavbe nežičí, keďže sú mrazy celý deň a celú noc. Podotkol, že zima sa naplno prejavila na Dunaji v sobotu, respektíve v nedeľu. Nočné teploty sa pohybovali 13 až 15 stupňov pod nulou, denné 5 až 7 pod nulou. Doteraz neboli žiadne komplikácie. Riaditeľ Gabčíkova dodal, že v prípade problémov majú k dispozícii dva ľadoborce, jeden je v oblasti Čunova, druhý v oblasti Komárna.

Generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Roman Straka nás ešte ráno informoval, že vodohospodárske objekty na stupni Čunovo z návodnej strany sú pokryté tenkou vrstvou ľadu 2 až 3 centimetre. Tá je prerušovaná nezamrznutou hladinou vody. „Pod stupňom Čunovo je brehový zámrz vplyvom prúdiacej vody. Funkčnosť technologických zariadení je neustále udržovaná prevádzkovaním bublinkovania a výhrevov. Prevádzka vodných elektrární VE Gabčíkovo a VE Čunovo je v súčasnosti zabezpečovaná v súlade s prítokom vody v profile Bratislava – Devín na vyrovnanú hydrologickú bilanciu. To znamená že výroba elektrickej energie z titulu prevádzky v zimnom režime nie je regulovaná,“ uviedol Straka.

Doteraz nebolo podľa neho potrebné, aby „Operatívna skupina pre riadenie prevádzky VD Gabčíkovo v zimnom režime prijala opatrenia na úpravu prevádzky. „Manipulácia s vodou v zimných režimoch v čase výskytu ľadových úkazov a zámrzov sa realizuje v zmysle Dočasného manipulačného poriadku pre SVD G-N a je riadená ustanovenou Operatívnou skupinou riadenie prevádzky VD Gabčíkovo v zimnom režime,“ dodal Straka.

Riaditeľ závodu Vodné dielo Gabčíkovo Ján Stoličný

Zdroj video: Lukáš Uhrin

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu