Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Problémy na Dunaji! Kryhy až po Gabčíkovo

Ľadoborec pri Čunove Zobraziť galériu (9)
Ľadoborec pri Čunove

BRATISLAVA – Na Dunaji máme problémy. Ľadové kryhy, ktoré prišli z rakúskej strany aj rieky Moravy, upchali úsek od Jaroveckého ramena až po Gabčíkovo. Plavbu zastavili a vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity.

Situácia sa zhoršila oproti včerajšku, kedy Rakúšania bez ohlásenia pustili Dunajom o 100 percent viac vody aj s kryhami. Túto vlnu vodohospodársky podnik využil na to, aby preplavil ľad do starého koryta Dunaja. Cestu do koryta uvoľňuje pri Čunove ľadoborec, pracovať bude nepretržite.

„Ak by sme to nechali v takomto stave, prísun ľadov by narastal tak, že by to išlo až po Bratislavu. To nechceme v žiadnom prípade dopustiť,“ opísal nám situáciu riaditeľ závodu Vodné dielo Gabčíkovo Slovenského vodohospodárskeho podniku Ján Stoličný.

Dunaj stúpol včera večer v Bratislave asi o pol metra. Okolo 18.00 hod. zastavili plavbu na úseku Bratislava - Kližská Nemá a lode zakotvili v prístavoch. Stoličný netuší, kedy plavbu obnovia. Denné teploty sa totiž podľa predpovedí majú pohybovať okolo nuly, v noci však má byť päť pod nulou.

Rakúšania bez ohlásenia včera o ôsmej ráno zvýšili prietok vody zo 600 metrov kubických za sekundu na 1200. Neskôr ho znížili. Svojim slovenským partnerom však túto skutočnosť vôbec neoznámili. Stoličný si takéto správanie rakúskych kolegov nevie vysvetliť.

Rakúšania sa však neozvali ani dnes. „My sme ich kontaktovali a žiadali sme vysvetlenie, že prečo takáto manipulácia. Odpoveď sme doteraz nedostali,“ povedal šéf Gabčíkova. Dnes nám Rakúšania našťastie viac vody nepustili. „Dnes je prirodzený prietok vďaka klimatickým podmienkam, ktoré sa trocha vylepšili tým, že teplota nie je tak nízka,“ povedal Stoličný.

Súčasne obdobie podľa neho plavbe nežičí, keďže sú mrazy celý deň a celú noc. Podotkol, že zima sa naplno prejavila na Dunaji v sobotu, respektíve v nedeľu. Nočné teploty sa pohybovali 13 až 15 stupňov pod nulou, denné 5 až 7 pod nulou. Doteraz neboli žiadne komplikácie. Riaditeľ Gabčíkova dodal, že v prípade problémov majú k dispozícii dva ľadoborce, jeden je v oblasti Čunova, druhý v oblasti Komárna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu