Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vo Švedlári bude III. povodňový stupeň aj cez víkend

KOŠICE - V obci Švedlár naďalej trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom sú nahromadené ľadové kryhy, ktoré na rieke Hnilec vytvorili asi štyristometrovú bariéru.

Ako dnes popoludní pre agentúru SITA uviedol starosta Švedlára Oskár Münnich, tretí stupeň ostane v platnosti pravdepodobne až do pondelka. Ako dodal, snažia sa postupne rozoberať a uvoľňovať kryhovú bariéru. Pre rozmočený terén nahromadený ľad postupne rozbíjame len jedným strojom, ktorý nám požičali lesníci, a sčasti ručne. "V sobotu sa pokúsime nasadiť viac mechanizmov. Pomáhajú nám vodohospodári, ktorí nevypúšťajú vodu z nádrže Palcmanská maša do Hnilca. Dúfam, že cez víkend sa nám podarí odstrániť ľad brániaci odtoku vody. Ak nebude pršať, mali by sme krízovú situáciu zvládnuť,“ povedal starosta Münnich.

Na rieke Uh pri Lekárovciach je od rána vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, no hladina Uhu už nestúpa tak rýchlo ako v priebehu dnešnej noci, keď od polnoci v priebehu pár hodín stúpla z 557 cm na 711 cm. Dnes o 15:00 hladina Uhu dosahovala 734 cm.

Prvý stupeň povodňovej aktivity je aj na rieke Hnilec pri Jaklovciach, Toryse pri Košických Olšanoch a riečke Roňava pri Michaľanoch. Keďže cez deň prestalo pršať, situácia sa postupne stabilizuje. Prvý stupeň platí už aj na Laborci pri Ižkovciach a hladina má stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu