Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľadové kryhy spôsobili na Hrone lokálne záplavy!

Kryhy na Hrone Zobraziť galériu (11)
Kryhy na Hrone

ŽIAR NAD HRONOM - Množstvo ľadových krýh dnes zablokovalo prietok vody na rieke Hron. Spôsobilo to prudké oteplenie a intenzívny dážď. Dramatická situácia vznikla v obci Bzenica pri Žiari nad Hronom. Voda nemala kadiaľ pretekať, tak sa vyliala z koryta a zaplavila okolité lúky a polia. Situácia kulminovala krátko popoludní. Hladina rieky totiž neustále stúpala a hrozilo, že zaplaví aj priľahlé domy a niektorých obyvateľov budú musieť evakuovať.

„Privolal som hasičov a pracovníkov Povodia Hrona. Museli sme sa rozhodnúť ako ďalej. Či požiadame o pomoc pyrotechnikov alebo zvolíme iné možnosti," vysvetľuje starosta Bzenice Jozef Dekýš. Vyľakaní boli aj obyvatelia obce, ktorí situáciu sledovali z mosta. Podľa nich si tu takýto dlhý pás ľadových krýh nepamätajú celé desaťročia.

Povodeň najviac zasiahla pracovníkov, ktorí stavajú rýchlostnú cestu R1. Ich základňa, kde mali odložené stroje a maringotky, sa celá ocitla pod vodou. Živel zaplavil aj vysielač mobilného operátora. Napätie v obci povolilo až krátko po 15-tej hodine. Ľady pod mostom sa dali do pohybu a voda sa začala pomaly vracať späť do svojho koryta.

Ľadové kryhy sa presunuli k dolnej časti Hrona, kde sa tiež dajú očakávať problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu