Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómovia z osád sa nedostatku plynu neboja, kúria drevom

Letanovce, Rómovia
Letanovce, Rómovia

RIMAVSKÁ SOBOTA - Provizórne komíny so stúpajúcim dymom, drevo z neďalekého lesa a žiadna plynová prípojka. Tak vyzerá situácia vo viacerých rómskych osadách na Slovensku, kde miestni obyvatelia kúria drevom.

Nedostatok peňazí na zavedenie zemného plynu či úhradu účtov plynárom im paradoxne ušetril problémy, ktoré by mohli nastať pre zastavenie dodávok plynu z Ruska. Veľkí odberatelia na Slovensku, ktoré je závislé od ruského plynu, od stredy museli výrazne znížiť spotrebu suroviny. Opatrenie sa dotklo asi tisícky firiem, domácnosti a teplárne môžu plyn využívať zatiaľ neobmedzene.

Nielen rómske osady, ale aj niektoré sídliská plyn na kúrenie využívať nemôžu, zastavenie dodávok z Ruska však s tým nemá nič spoločné. Dôvod je jednoduchší - nemajú dotiahnuté rozvody alebo ich pre nevyrovnané dlhy plynárne odpojili. Najväčším sídliskom na strednom Slovensku, ktoré je takmer úplne odpojené od plynu, je Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote.

Viac ako 700 miestnych Rómov tam už roky kúri drevom z blízkeho lesa. Na jednom z panelákov, ktorý odkúpil rómsky "kráľ" Ján Farkas, už však nevidno dymové rúry vyvedené z rozbitých okien, nový majiteľ vybudoval nové komíny. "Nemajú strach z nedostatku plynu. Vystačia si s drevom, na kúrenie nikto nepoužíva ani elektriku," povedal Farkas.

V Kokave nad Rimavicou v minulom roku zase ukončili projekt pomoci ľuďom s najnižšími príjmami. "Za peniaze z fondov EÚ si však našťastie nikto plyn nezaviedol," informoval rómsky aktivista Vladimír Sendrei. Viac ako 90 percent Rómov z tejto stredoslovenskej obce kúri podľa neho tiež drevom.

"Ľudia s vyššími príjmami, ktorí žijú na sídliskách vykurovaných plynovými kotolňami v blízkom Poltári, by však mohli mať problémy," dodal Sendrei. Slovensko má síce vybudované zásobníky plynu, pre výpadok v dodávkach z Ruska však môže nastať problém s distribúciou suroviny z rezerv.

Upozornil na to dnes minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, podľa ktorého pre bezproblémové zásobovanie musí byť v rozvodnej sieti zachovaný určitý tlak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu