Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

EK nepotrestá Slovensko za ťažbu kalamitného dreva

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovensko sa podľa ministerstva životného prostredia vyhne prípadným sankciám Európskej komisie (EK) za ťažbu kalamitného dreva v chránených územiach Vysokých Tatier. Minister životného prostredia Ján Chrbet dnes novinárom povedal, že konanie proti Slovensku bude zrušené.

Reakciu EK sa zatiaľ získať nepodarilo. Na ťažbu sa sťažovali mimovládne ochranárske organizácie.

"V Bruseli prebehli aj rokovania ohľadne infringementov (procedúra pre porušenie únijnej legislatívy - pozn. ČTK), ktoré Európska komisia zaslala Slovensku, a kde sa nám podarilo teda odstrániť pochybnosti a infringementy v rámci Tichej a Kôprovej doliny budú zrušené," povedal Chrbet na tlačovej konferencii. Lesníci začali ťažiť popadané stromy po veternej kalamite z roku 2004 v chránených územiach Vysokých Tatier v roku 2007 na jar.

Zásah odôvodnili snahou zabrániť premnoženiu škodlivého podkôrneho hmyzu. Mimovládne organizácie sa snažili prácam zabrániť a na čas ich aj zablokovali. Tvrdili, že lesníci už vyťažili drevo na väčšine území zasiahnutých kalamitou a v prísne chránenej Tichej a Kôprovej doline by si s prípadným premnožením hmyzu mala príroda poradiť sama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu