Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauzu Tichej a Kôprovej doliny úrady asi neriešia, tvrdí Líška

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Kontroverznú minuloročnú ťažbu dreva v chránených územiach Tichej a Kôprovej doliny lesné úrady a úrady životného prostredia asi neriešia. "Mám taký dojem, že tam vznikajú prieťahy," povedal riaditeľ Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP) Peter Líška.

Proti ťažbe protestovali ochranárski aktivisti. Lesníkom vyčítali, že ničia tatranskú prírodu. ŠL TANAP zastavili ťažbu vlani 26. apríla. Vedúca Odboru inšpekcie ochrany prírody a krajiny z Inšpektorátu životného prostredia Košice Magdaléna Vodzinská minulý rok v máji uviedla, že kauzu uzavrie v dohľadnom čase.

"Je to už ale veľmi dlhý čas," vyhlásil dnes Líška. Lesníci ťažili kalamitné drevo v najprísnejšie chránených územiach Tatier po veternej smršti z novembra 2004. Ich hlavným argumentom bolo, že tak chcú zabrániť rozmnožovaniu nebezpečného lykožrúta. Ochranári vystupovali proti nim, tvrdili, že príroda sa s ním dokáže vyrovnať sama.

Podľa Líšku v súčasnosti bežia voči tým, ktorí bránili ťažbe, priestupkové konania. "Ešte nie sú ukončené," povedal pred novinármi v Bratislave. Nevie odhadnúť, kedy budú ukončené. Týkať sa majú porušení zákonov o lesoch a o ochrane prírody. Po ukončení konaní plánujú ŠL podať žaloby na tých, ktorí ťažbe bránili.

"Chceme súdnou cestou vymáhať náhradu škody," povedal Líška. Očakáva, že vysúdiť môžu približne päť miliónov korún (165 970 €). Na otázku, kto bude medzi ľuďmi, na ktorých podajú ŠL žalobu, odpovedal, že ide najmä o členov zo združení VLK či Dúha z Čiech. Kalamitné plochy v oboch dolinách tvoria 89 ha v 4. stupni ochrany, kde chceli lesníci odstrániť kalamitu a vytvoriť nárazníkovú zónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu