Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Poslankyňa Martinčeková je namočená v podvode za 1,5 miliardy!

Libuša Martinčeková
Libuša Martinčeková

BRATISLAVA - Najväčšia kauza v dejinách Slovenska, týkajúca sa nelegálneho obchodovania s ľahkými vykurovacími olejmi, má ďalšieho aktéra!

A hoci sa v zozname 81 osôb spájaných s prípadom objavili skutočne zaujímavé mená, lahôdkou je aj to najnovšie. Ide totiž o Libušu Martinčekovú, poslankyňu NR SR za SDKÚ. Presne o tú istú poslankyňu, ktorá sa po prepuknutí celej kauzy vyjadrila, že s ňou nemá nič spoločné.

Podľa zdrojov z prokuratúry doručil vyšetrovateľ v uplynulých dňoch dokumenty týkajúce sa Martinčekovej na Úrad špeciálnej prokuratúry. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová síce uviedla, že "pani poslankyňa Libuša M. nie je medzi obvinenými", to však zatiaľ ani nemôže byť. Je chránená poslaneckou imunitou a špeciálny prokurátor rozhodne, či predloží do parlamentu žiadosť o jej zbavenie. "K otázke žiadosti o súhlas na jej trestné stíhanie sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zatiaľ nevyjadril," konštatovala Tökölyová.

Meno Martinčekovej sa začalo s kauzou spájať po tom, ako presiaklo, že v prípade je stíhaný jej manžel Rudolf. Podozrenia zosilneli, keď sa zistilo, že Martinčeková bola do mája minulého roku aj so synom Martinom spoločníčkou vo firme OMS- METALAX, s. r. o., ktorá obchoduje s pohonnými látkami. Vtedy sa však vyjadrila, že obvineniam neverí.

"Som prekvapená, že ma spájajú s takouto skupinou, lebo ja tých ľudí ani nepoznám. A dovolím si tvrdiť, že ani manžel," povedala. Na aktuálnu informáciu z prokuratúry zareagovala krátko: "Nič o tom neviem, nebudem sa vyjadrovať."

Na prípade nelegálneho obchodovania s ľahkými vykurovacími olejmi pracovala polícia od roku 2001. Hlavou rozsiahlej zločineckej skupiny bol údajne honorárny konzul Guinejskej republiky Jozef Oleš. V kauze figurujú aj také mená ako Miloš Kaštan, považovaný za pravú ruku bossa banskobystrického podsvetia Černáka. Medzi 81 obvinenými sú podnikatelia, colníci, policajti, bývalý pracovník SIS či námestník riaditeľa firmy Petrochema Dubová.

Systém podvodov, ktorými okradli štát o 1,5 miliardy korún, vychádzal z rozdielnych sadzieb spotrebných daní. Pri ľahkých vykurovacích olejoch je táto daň nulová. "Zaangažovaní" do prípadu prišli na to, že môžu dosiahnuť veľké zisky, ak začnú oleje miešať s motorovou naftou. Obsah cisterien teda deklarovali ako olej, no výsledný produkt predávali ako naftu. Na zakrytie pohybu olejov vytvorili sieť vyše 200 firiem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu