Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Hasiči si urobia sviatočnú večeru sami, lekári na ňu nemajú čas

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vianočné sviatky či oslavy príchodu nového roka tradične strávia v práci napríklad lekári, hasiči, zamestnanci telefonických centier alebo podnikov s nepretržitou prevádzkou.

V zamestnaní si však lekári neoddýchnu, keďže ich čakárne sa obvykle naplnia napríklad ľuďmi so žalúdočnými problémami, hasiči si naopak čas na sviatočnú večeru nájdu. Neobvykle budú koncom tohto roka v práci aj stovky bankárov, a to pre zavádzanie eura.

"Lekárov i sestričiek je menej, hoci pacientov na centrálnom príjme je cez sviatky dvakrát viac ako v bežné dni," povedala hovorkyňa bratislavskej fakultnej nemocnice Rút Geržová. Vianoční pacienti podľa nej prichádzajú najmä s bolesťami žalúdka a žlčníka, úrazmi po páde a psychickými problémami. Pre lekárov a tých, čo musia stráviť sviatky na nemocničnom lôžku, je pripravené sviatočné menu.

"Hasiči si zvyčajne organizujú slávnostnú večeru sami, na niektorých staniciach sa k nim pripoja aj kolegovia, ktorí nemajú službu," povedala Alena Bučeková z Hasičského a záchranného zboru. Hasiči, ktorí zvyknú zasahovať pri požiaroch v domácnostiach či pomáhať pri ťažkých dopravných nehodách, si tiež sami vyzdobia služobné priestory. "Špeciálne vianočné či novoročné bonusy nemajú, patrí im príplatok za službu vo sviatok," doplnila.

Pre ľudí, ktorí musia pracovať počas sviatkov, je podľa odborníkov služba o to ťažšia, že predvianočný stres sa pre nich nekončí. Podľa lekárov sú ľudia v čase Vianoc tiež citlivejší a ťažšie znášajú samotu a odlúčenie od rodiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu